Portal 072info

Miris novog automobila postaje prošlost

miris automobil 998 696x364 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Miris automobila je jedan od faktora koji itekako utječu na kupovinu novog automobila, a kod većine nosi pozitivan predznak.

Taj karakteristični miris je toliko omiljen među vozačima da je moguće kupiti mirisna sredstva s tom notom, a u nekim zemljama se čak prodaje miris Eau De New Car. Međutim, tom mirisu koji itekako volimo kod novog auta je izgleda odzvonilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako piše britanski Autocar, sve stroža zakonska regulativa koči daljnju primjenu hlapivih tvari koje čine miris novog automobila. U automobilu ih nalazimo osam, a to su redom acetaldehid, akrolein, benzen, etilbenzen, formaldehid, stiren, toluen i ksilen.

Kod pojedinih osoba moguće su i alergijske reakcije poput iritacije očiju, kratkoće daha i šmrcanja. A tog mirisa se teško riješiti jer svakim izlaskom sunčevih zraka dolazi do hlapljenja ovih aromatskih spojeva iz materijala u automobilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Miris ne isparava i nestaje. On će ispariti u kabinu i navečer kad zahladi apsorbirat će ga površine. Sljedeće jutro kad zatopli će opet isparavati i imat ćete mješavinu hlapivih tvari u prostoru kabine – objašnjava Nick Molden iz firme Emissions Analytics.

Najčešće pojave alergijske reakcije zabilježene su u Aziji, a posebno u Južnoj Koreji gdje ovu pojavu zovu sindrom automobilske mučnine. Test je proveden na 800 kupaca novih automobila, a pokazalo se da je njih 51,5% imalo neki simptom. Stoga su upravo u Koreji odlučili regulirati zakonom primjenu hlapivih tvari, a istim putem idu u Japanu, Rusiji i Kini, prenosi Index.hr.

Među prvima je reagirao Ford koji je patentirao postupak za uklanjanje mirisa novog automobila. Naime, u Kini svaki deseti kupac ne voli taj miris, pokazalo je istraživanje inicijalne kvalitete koju je proveo J.D. Power. Po svemu sudeći već će se od sljedeće godine strože pratiti emisije štetnih pojedinih tvari iz materijala koji se koriste u interijeru vozila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stoga je jedini način da vam auto zamiriši naknadna upotreba mirisa u osobnom aranžmanu.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME