Portal 072info

Mirni protesti ispred zgrade Predsjedništva BiH

Zbog protesta ponovo blokiran saobraćaj u dijelu SarajevaFoto: Anadolija

Oko stotinu građana Sarajeva okupilo se danas iza 12 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH na mirnim protestima.

Jedna od učesnica kazala je Agenciji FENA da je razočarana što danas nema više ljudi. “Trebalo nas je biti mnogo više da mirnim prosvjedima pokušamo nešto promijeniti”, kazala je ona, te dodala da je protiv nasilnog ponašanja,rušenja i paljenja „jer se time ništa ne može riješiti“.

Jedan od prosvjednika nosi i transparent na kojem piše „Uhapsite lešinare Hidrogradnje“.

Saobraćaj na dijelu Titove ulice ispred zgrade Predsjednštva BiH normalno funkcionira, a zgradu Predsjedništva osiguravaju pripadnici policije.

Jučer popodne nekoliko stotina građana je na miran način iskazivalo nezadovoljstvo stanjem u zemlji. Zahtijevali su bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH i formiranje nestranačkih vlada; nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva, te hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje „lova na ljude“.

U međuvremenu, sinoć je Vlada Kantona Sarajevo održala vanrednu sjednicu na kojoj je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković obavijestio članove Vlade da će podnijeti neopozivu ostavku na funkciju premijera.

Ostavka premijera, u skladu sa Zakonom o Vladi, podrazumijeva i ostavku svih članova Vlade.

Vlada je naložila Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a da joj do danas u 12.00 sati podnese izvještaj o javnim protestima i da procijeni bezbjednosnu situaciju u Kantonu Sarajevo sa prijedlogom mjera u svrhu normalizacije svih funkcija u Kantonu.

Protesti koji su u petak organizirani u nekim bh. gradovima, u Sarajevu su se pretvorili u nerede prilikom kojih je povrijeđen veliki broj osoba, među kojima je najviše policajaca. Također, zapaljena je zgrada Predsjedništva BiH, te zgrada Kantona Sarajevo i Općine Centar, koja je u potpunosti izgorjela, kao i nekoliko automobila.

Fena

Podijelite članak