Mirsad Đerlek: Ako budemo neodgovorni, ova agonija će trajati godinama

korona oporavak
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije Mirsad Đerlek rekao je za RTS da će se na današnjoj sjednici Kriznog štaba te zemlje odlučivati o novim mjerama, ali nije precizirao o čemu će se tačno razgovarati.

Doktor Đerlek ponovo apeluje na građane da se vakcinišu jer ćemo u protivnom, kaže, ulaziti iz talasa u talas, godinama, piše RTS

Gostujući u emisiji Beogradska hronika, Đerlek je naglasio da će Krizni štab na sjednici u utorak sigurno usvojiti nove mjere jer sa, kako kaže, postojećim stanjem i postojećim mjerama koje su na snazi u Srbiji ne može čekati septembar.

“Skoro svaki dan se razgovara o više tema i sačekaćemo sutra da završi Krizni štab i biće javnost blagovremeno obavijeeštena”, naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije. Govoreći o eventualnom uvođenju COVID propusnica, Đerlek je rekao da se mora naći “modus i način” da se zaustavi širenje virusa, jer je delta soj dominantan u Srbiji.

ČITAJ JOŠ:  U BiH propalo blizu milion i po vakcina protiv COVID-19

“Iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da nisu prošle dobro ako je bio dominantan delta soj. Jedan od načina da smanjimo štetu je uvođenje COVID propusnica. Mnogi kažu da je to diskriminacija, ali ako dodamo da na neku svečanost ili događaj može ući pacijent koji pokaže potvrdu da je imao COVID ili uradio antigenski test, to ne možemo nazvati diskriminacijom”, smatra Đerlek.

Često se, kako je rekao, pita šta još treba da se desi da shvatimo u koliko smo ozbiljnoj situaciji, “i čovečanstvo i mi u Srbiji“, piše RTS.

“Ako u bolnicama imamo preko 90 posto nevakcinisanih, ako na respiratoru imamo nevakcinisane, oni zauzimaju 95 posto, oni koji umiru su iznad 95 odsto nevakcinisani, ne razumijem šta čekamo i zašto oklevamo. Moramo svi shvatiti da vakcina nema alternativu. Ako budemo neodgovorni, imaćemo ozbiljno stanje u kom ćemo gubiti ljudske živote bespotrebno i produžiti ovu agoniju na mnogo više godina. Ako želimo da se vratimo normalnom životu, moramo biti odgovorni prema sebe ostalima i vakcinisati se”, poručio je Đerlek u razgovoru na srbijanski javni servis.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su simptomi krakena

Kako do kolektivnog imuniteta

Doktor Mirsad Đerlek gostovao na RTS-u - undefined
Foto: Printscreen: Doktor Mirsad Đerlek gostovao na RTS-u

Gostujući na RTS-u, Đerlek je poručio „da je vakcinisano samo 23 posto stanovnika Srbije dobi od 18 do 30 godina“, dodajući da se moraju naći modeli kako da se oni motivišu da prime vakcinu.

“Apeli i ono što smo dosad radili, podsticaji nisu dali rezultate, mislim da sa tim ljudima treba razgovarati, držati tribine, edukovati ih, mislim da će dati više rezultata”, napominje doktor.

ČITAJ JOŠ:  Povećan priliv pacijenata u zdravstvenim ustanovama: Haraju respiratorne infekcije!

Ipak, Đerlek poručuje, predaje neće biti jer se mora doći do nivoa od 65 do 70 posto, što, kaže, garantuje “čvrst bedem i realnu šansu” da Srbija dođe do kolektivnog imuniteta.

Prema njegovim riječima, najviše problema s brojem novozaraženih ima u onim mjestima gdje je slaba komunikacija i slaba aktivnost lokalne samouprave. Kao primjer naveo je opštinu Tutin, gdje je nedavno organizovana svadba sa 1.250 gostiju.

“Bez poštovanja mjera i masovne vakcinacije ne možemo se nadati dobrom i jednostavnom rješenju. Ići ćemo iz talasa u talas dok se ne budemo prizvali svesti i vakcinisali u dovoljnom broju”, poručuje Đerlek.

Podsjećamo, Krizni štab u Srbiji danas u 16h održat će sjednicu kad će biti poznate nove mjere protiv koronavirusa.

GODISNJICA
MARKETING