Mirza Delibašić i bh. košarka pred najvećim svjetskim priznanjem

Mirza Delibašić i bh. košarka pred najvećim svjetskim priznanjem

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš i bivši trener reprezentacije BiH Mirza Delibašić nalazi se među kandidatima za ulazak u Naismithovu “Kuću slavnih” u Springflidu 2022. godine, najveće priznanje u svijetu košarke. Pored njega, sa ovih prostora na prestižnoj listi našao se i jedan od najboljih trenera Evrope, Dušan Ivković.

Rahmetli Mirza Delibašić osvojio je osam medalja sa selekcijom Jugoslavije, a 1991. godine proglašen za jednog od 50 najboljih igrača FIBA-e. U Kuću slavnih FIBA-e uvršten je 2007. godine. 2008. godine proglašen je za jednog od 50 najvećih saradnika Eurolige. Smatra se jednim od najboljih šutera u historiji evropske košarke.

Ivković je preminuo u septembru, a u trofejnoj karijeri bio je višestruki osvajač medalja sa reprezentacijama Jugoslavije/Srbije, uključujući i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1990. i dvostruki šampion Evrope sa Olympiacosom (1997. i 2012).

Od kandidata Alfonso Ford (godišnja nagrada za najboljeg strijelca Evrolige nosi njegovo ime), Shimon Mizrahi (predsjednik Maccabija iz Tel Aviva od 1969) i Dan Peterson (dvostruki prvak Evrope kao trener Olimpije iz Milana).

Kandidat za ulazak u „Kuću slavnih“ je i četvorostruki NBA prvak i osvajač Eurolige 2001. sa Virtusom iz Bolonje, Argentinac Manu Ginobili.

Finalna lista će biti saopštena tokom All-star vikenda, 18. februara u Klivlendu, ceremonija prijema novih „stanovnika“ zdanja u Springfildu, klasa 2022, bit će održana 9. i 10. septembra.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE