mitar 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
Kurbani 2021

Pjevač Mitar Mirić progovorio je o karijeri, piću i čuvenom hitu “Ne može nam niko ništa”.

Da li si pomišljao da odustaneš u nekom trenutku?

– Jesam, ali sudbina je odlučila drugačije. Novica Urošević spremio je nove pjesme i ja sam bio među onima koji su pozvani da odaberu neku od njih. Naravno, prije mene su išli popularniji pjevači i na kraju pjesma koju oni nisu htjeli bude „Posljednja stranica“. Stvarno sam mislio da ako još sa tom, osmom singl ploču ne uspijem, da ne bih više ni snimao. Odlazim na tada najpopularniji folk festival „Ilidža“ i šta se desi… Kada sam krenuo, već između prve i druge strofe publika je bila u delirijumu. Bacali su kapute, sakoe, ja sam se devet puta vraćao na bis. Već slijedeću noć sam bio zvijezda, imao sam transparente fanova. Kada smo pobijedili, znam da su Novica i Bane Đokić popili litar vina na eks, preko ruke.

Ipak, odatle se vraćaš u istu onu kafanu iz koje si i došao na festival.

– Da. U to vrijeme festival nije prenošen na televiziji, tako da je trebalo vremena da se pjesma čuje. Pjevao sam u kafani još četiri, pet mjeseci, sve dok se nisam pojavio u emisiji „Nedeljno popodne“. Tada su me menadžeri primijetili, počele su turneje, a onda je došlo do toga da sam snimio hit „Voli me danas više nego juče“… Ni tu pjesmu drugi pjevači nisu prepoznali. Angel Dimov i dan-danas kuka za njom. Onda je Tito umro, bilo je šest mjeseci žalosti, a ja u to vrijeme prodajem 400.000 ploča. Postajem velika zvijezda.

Da li se desilo da ti nekad ne prepoznaš hit?

– Rijetko. Nudili su mi recimo od Ipčeta „Da ti gužvam postelju“, ali ona ni izbliza nije hit kao „Voli me danas“.

Šta je sa pićem, da li piješ kao nekad?

– Omiljena pića, dok sam pio, su mi bili špricer ili viski. Ne pijem skoro 15 godina, odnosno izuzetno rijetko, nije da mi smeta, ni slično, valjda sam rano počeo… Prestao sam da pijem poslije jednog udesa 2005. Tada sam se u Bosni slupao, na svu sreću izbjegnuta je veća tragedija jer je put bio pust, niko nije išao u susret.

Pjesma „Ne može nam niko ništa“ je nezvanična himna mnogih na ovim prostorima…

– A opet, zbog nje sam izgubio dio publike. Rat je ipak uticao na sve nas pjevače iz tog vremena. To je čisto ljubavna pjesma, snimana je prije rata, 1988. godine, ali su je neki razumijeli drugačije – govorio je pjevač.