Screenshot 1 28
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 6, 2021 @ 17:35
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Obilne padavine prouzrokovale su velike materijalne štete u naseljima oko Sarajeva, a najviše su oštećene kuće mještana Otesa. Mirsada Sinanović otvorila nam je svoja vrata i pokazala kakve je posljedice poplava ostavila na njenom domu. Voda u Otesu se polako povlači i situacija je dosta bolja nego jučer, kada je gotovo kompletno naselje bilo pod vodom.

NER FIT

Kiša pada nešto slabijim intenzitetom, zbog čega su mještani nešto optimističniji, te se čini da će dobiti potrebni prostor da se pozabave saniranjem materijalne štete, kao i da im kiša neće stvarati dodatne probleme u narednom periodu.

Prolazeći kroz naselje sreli smo Mirsadu Sinanović. Isprskana blatom i ogorčena situacijom u kojoj se našla, ispričala nam je da već dva dana nema struje. Niko od nadležnih joj se nije javio kako bi joj pružili pomoć, prepuštena je sama sebi.

Otvara vrata svog podruma pokazujući nam potpuno devastiran prostor u kojem je donedavno boravila njena porodica.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Sinoć sam morala platiti mladićima da mi pomognu, satima su izbacivali vodu iz podruma. Nadala sam se da ćemo nešto spasiti, ali je sve uništeno”, slomljeno govori pokazujući natopljene ćilime, stolice i namještaj.

Sa jedne od stolica na pod je skočio miš, što je dodatno rastužilo našu sagovornicu. Rekla je kako ranije nije imala problem s miševima, te kako je pitanje kakve će još komplikacije iskrsnuti u narednom periodu.

“Nije meni najgore, u naselju je još nekolicina drugih ljudi koji su teško pogođeni poplavama. Sreća, voda se povukla, ali sada ostaje saniranje štete. Ja sam stopostotni invalid, a prepuštena sam sama sebi. Ne znam kako ću, ni šta ću”, kroz suze priča.

Mirsadino dvorište je u potpunosti prekriveno muljem i blatom, a svako nekoliko minuta prolaznici zastaju i zapitkuju je o šteti koju je voda pričinila njenoj kući. Nakratko zastaje, trudi se suspregnuti plač i jedva pronalazi riječi kojima bi opisala tugu i šok.

“Nema mi ko pomoći, sve je u haosu. Niko me nije nazvao i pitao treba li mi hljeba, jesam li gladna, kako živim bez struje… Sama sam. Nadam se da će neko reagovati”, kratko nam je rekla naposljetku, prije nego se vratila obavezama.

Podsjetimo da su na širem području Sarajeva jučer zabilježene velike poplave usljed obilnih padavina. Najteže je na Ilidži, Novom Gradu i Istočnom Sarajevu.

Iz Federalne uprave civilne zaštite kazali su jutros da je vodostaj rijeke Željeznice u Sarajevu i dalje u porastu, a vodostaj drugih rijeka bilježi blagi pad.

Sarajevsko naselje Rajlovac i dalje je poplavljeno nakon obilnih padavina iz prethodnih dana. Brojni objekti su poplavljeni, uključujući prostorije velikog broja privrednih subjekata, ali i privatni domovi.

Dobar dio naselja koja se napajaju sa stanice Reljevo i dalje nema struju, a brojne kuće su i bez snabdijevanja vodom.

LIDER