Portal 072info

Mladi iz Jajca traže jedinstven plan i program: Protesti protiv podjela učenika ispred zgrade Vlade SBK 20. juna

Građanska inicijativa „Naša škola“ organizira 20. juna mirni protestni skup ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku.

Iskazati stav 

Skup srednjoškolci organiziraju kako bi iskazali svoj stav o odlukama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o formiranju nove škole u Jajcu i nastavljanja neslavnog projekta pod nazivom “dvije škole pod jednim krovom”.

– Kao građanska inicijativa planiramo taj dan organizirati mirni protest ispred Vlade SBK u 12 sati. Na skupu očekujemo više od 300 učesnika iz Jajca, Travnika, Novog Travnika, Viteza, a nadamo se da će nam se pridružiti i srednjoškolci iz drugih gradova koji se odluče pružiti podršku – saopćeno je iz građanske inicijativa „Naša škola“.

Nikolas Rimac, predstavnik učenika srednjih škola iz Jajca, istakao je da sastanak s ministricom Katicom Čerkez čekaju skoro godinu.

nikolas-rimac

Rimac: Mirno okupljanje  

– Glavni cilj našeg okupljanja jeste da se i naš glas čuje pred tim famoznim „dvorcem“ Vlade SBK. Oduvijek smo izražavali želju da razgovaramo s ministricom Čerkez, ali svaki naš poziv, zahtjev ili želja kategorično su odbijeni. Iako ona tvrdi da mi izbjegavamo njene pozive i zahtjeve za susrete, to nije tačno – rekao je Rimac.

Borba srednjoškolaca traje skoro godinu.

azra-keljalic

Keljalić: Povući odluku 

– Očekujemo da će nam se dosta građana pridružiti i da ćemo Skupštinu SBK natjerati da povuče odluku o osnivanju treće škole – rekla je Azra Keljalić, predsjednica Vijeća učenika Srednje strukovne škole Jajce.

Javne ličnosti 

Građansku inicijativu „Naša škola“ podržale su mnoge javne ličnosti kao što su poznati reper Frenkie, Marčelo, „Dubioza kolektiv“ i mnogi drugi.

Eksperimentalni program

Grupa građana okupljena pod nazivom „Bolja škola” pokrenula je peticiju za usvajanje nacrta prijedloga za uvođenje eksperimentalnog plana i programa u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu, čime bi zakonski izbjegli segregaciju u ovoj školi.

– Vjerujem da će prihvatiti naše rješenje za ovu situaciju jer smatramo da je najbolje za sve nas, a to je jedna škola s jedinstvenim planom i programom koja će prihvatiti svakog učenika – rekla je Keljalić.

Avaz.ba

Podijelite članak