hakeri sgurnost interent ilustracija pixabay 696x463 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 20, 2021 @ 18:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Bilo je to ono divno ljeto 2018. Završilo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, Hrvatska, nekima prvi susjed, a nekima u BiH druga domovina, upravo je postala viceprvak svijeta.

NER FIT

Cijeli narod bio je u zanosu. Međutim, firmi iz Ludbrega se 20. jula to ljeto pretvorilo u gorko iskustvo, a mladiću iz BiH, koji je postao lopov, u nezaboravno. Naime, mladić je napravio lažnu stranicu banke u kojoj je firma iz Ludbrega (RH) imala otvoren račun. Riječ je o “phishingu” ili mrežnoj krađi identiteta kada pošiljatelj navodi žrtvu da otkrije lične informacije (obično financijske) njihovim upisivanjem na lažiranu internetsku stranicu čija je poveznica dana u poruci.

Adresa i sadržaj te lažirane stranice vrlo su slični adresi i sadržaju neke autentične stranice. Nakon što je žrtva upisala sve podatke, mladić, danas 26-godišnjak, sebi je prebacio milion kuna (250 hiljada KM) te, očekivano ili ne, taj novac investirao, pokazat će se, pametno te je za tih 250 hiljada KM kupio 22 hijade i 42 bitcoina. Tada je 1 bitcoin vrijedio 10-ak hiljada KM, danas vrijedi oko 111.000 KM. U prijevodu, imovina mladića danas iznosi 2 milijarde, 540 miliona, 580 hiljada i 365 KM, a kako saznajemo, mladić iz BiH još se nije odvojio od svoje imovine… Naime, od ljetos, kada je podignuta optužnica u Hrvatskoj, on je nedostupan tamošnjim pravosudnim institucijama. Iz Suda u Varaždinu su za Večernji list potvrdili da je mladiću upućen poziv da 17. novembra dođe na sjednicu optužnoga vijeća, ali…

  • Ova sjednica optužnog vijeća je odgođena. Okrivljenik nije pristupio, niti je vijeće do početka sjednice raspolagalo informacijom je li okrivljenik primio poziv za sjednicu vijeća – saopćili su nam iz Općinskog suda u Varaždinu. Bilo je najava i da će se mladom kriminalcu oduzeti nezakonito stečena imovinu, znači, uz tih milion kuna, i ostaci od bitcoina, no zasad takav epilog nije realan.

S obzirom na to da ta priča intrigira javnost, računarski stručnjak s kojim smo razgovarali ističe mogućnost da se mladić sklonio iz BiH i otišao van.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER