Mladi ne odlaze u druge zemlje zato što je tamo dobro, već zato što je u BiH loše

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine je što ogroman broj mladih odlazi i traži svoju budućnost u inostranstvu, ali mladi moraju shvatiti da i za njih postoji budućnost u ovoj zemlji, rečeno je danas na godišnjem događaju Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu pod nazivom “Ready, Steady, CHANGE!”.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist kazala je da je “Ready, Steady, CHANGE!” program vrijedan tri miliona KM koji finansirala Vlada Švedske, a implementira organizacija KULT. Cilj je, kaže, okupiti mlade lidere i političare te mlade iz lokalnih zajednica koji sarađuju na zajedničkim programima za poboljšanje života mladih u BiH.

Istakla je da se program provodi putem grantova i različitih edukacija čiji je primarni cilj izgradnja različitih kapaciteta za organizacije građanskog društva koje rade sa mladima.

ČITAJ JOŠ:  Roditelji zahtijevaju: Kaznite odgovorne za Pazarić, iz ustanova izbacite politiku!

“Cilj programa je jačanje kapaciteta mladih u BiH i okvira u kojem mladi djeluju kako bi se osnažili  kao pokretačka snaga za pozitivne promjene u BiH, uključujući i aspiracije BiH u članstvu u Evropskoj uniji i aktivnost BiH u toj oblasti”,kazala je.

Ambasadorica je naglasila da je jedan od najvećih problema BiH to što ogroman broj mladih odlazi iz BiH i traži svoju budućnost u inostranstvu. Zbog toga su, dodala je, programom htjeli pomoći da se to spriječi kako bi mladi vidjeli bolju perspektivu ostanka u BiH, te da bi pronašli kanale i načine kako da daju doprinos onim temama koje zanimaju mlade.  

ČITAJ JOŠ:  Bošnjački "čuvari sjećanja" ovih dana krivotvore i uljepšavaju sliku tragičnih ratnih događaja na Igmanu i pripisuju sebi zasluge koje nemaju

“Želimo da mladi shvate da postoji budućnost za njih u BiH i da se njihov prosperitet može desiti ovdje, da njihov gas može da donese pozitivne promjene i da ne moraju da odlaze iz BiH da bi našli bolju budućnost”, kazala je ambasadorica.

Direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić kazao je da ove godine obilježavaju 20 godina postojanja te da su dodijeliti certifikate i službenicima za mlade iz BiH i omladinskim liderima, ali i mladima koji se bave politikom u BiH.

“Znamo svi da je u ovoj zemlji vrlo komplikovan sistem i da mladi svakim danom sve više i više odlaze. Naš zadatak je da zastavimo odlazak mladih na način da ih pitamo šta je to što oni žele, ne samo u vezi ekologije ili prava osoba sa invaliditetom, već kakvo obrazovanje žele i kakve ustavne promjene”, kazao je.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Dodao je da rade s mladima te da ih uče kako da kažu ono što misle i da traže ono što smatraju da ih sljeduje.  

“Mladi ne odlaze u druge zemlje zato što je tamo dobro, već zato što je u BiH loše”, zaključio je.

Polaznici obuke Merima Osmanović i Alen Petković kazali su da su imali priliku razviti različite vještine te su zahvalili organizatorima na omogućenoj prilici.

072INFO TV