Portal 072info

Mlijeko iz BiH još ne može u EU

mlijeko

Proizvođači iz Bosne i Hercegovine još nisu ispunili sve uslove kako bi svoje mlijeko i mliječne proizvode mogli izvoziti na tržište Evropske unije, saopštili su u petak resorni ministri BiH i oba bh. entiteta.

Njima je predstavljen preliminarni nalaz inspektora Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO), prema kojem institucije vlasti u BiH moraju ispuniti “preostale zadatke i otkloniti nedostatke tehničkog karaktera”.

“Zvanične rezultate očekujemo u idućem periodu. Nadam se da ćemo do tada svi naporno raditi kako bismo u narednih nekoliko mjeseci došli do konačnog cilja, zelenog svjetla za izvoz u EU”, rekao je Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inspektori FVO prvu kontrolnu misiju u BiH počeli su 21. januara kako bi provjerili stepen ispunjenosti uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Tučić je naglasio da nijedna zemlja u regiji, u procesu pridruživanja EU, nije dobila dozvolu za izvoz odmah nakon prve misije i podsjetio da je Srbija zeleno svjetlo dobila tek nakon četvrte misije.

Tučić, ali i ministri poljoprivrede RS i FBiH Stevo Mirjanić i Jerko Ivanković Lijanović, preliminarni nalaz FVO ocijenili su ohrabrujućim, jer je njime verifikovan ogroman napredak postignut u BiH na ispunjavanju standarda proizvodnje i prerade mlijeka. Jedino je Mirjanić priznao da bi ocjena inspektora FVO-a već sad bila pozitivna da su entitetske i bh. institucije prije pet godina počele raditi posao koji su uradile tek proteklih mjeseci i nedjelja.

“Na dobrom smo putu jer nas ova analiza uvjerava da ćemo, što se tiče standarda proizvodnje i prerade mlijeka, u dogledno vrijeme imati objekte koji su konkurentni tržištu EU, ali i regije”, izjavio je Mirjanić.

Proizvođači mlijeka iz oba eniteta, za razliku od ministara, neprijatno su iznenađeni ocjenom Ureda za veterinarstvo i hranu EU. Tvrde da njihovi inspektori tokom kontrole nisu iznijeli nijednu ozbiljnu zamjerku.

“Uradili smo sve što je do nas, i farmeri i mljekare i nadležna ministarstva. Ova ocjena je samo dokaz da EU ne trebaju naši kvalitetni proizvodi, nego im samo trebamo kao potrošači njihovog smeća”, kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih porizvođača – mljekara RS.

On tvrdi da je posjetio farme u svim državama EU i uvjerio se da je većina objekata u puno lošijem stanju, nego farme u BiH.

Identično mišljenje o kvalitetu farmi u BiH i u zemljama Unije ima i Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH.

“Inspektori iz EU tokom revizije nisu imali nikakvih primjedaba. Nama izmišljaju uslove koje ne ispunjava nijedan njihov proizvodni objekat. Ipak, za ovu ocjenu krivi su naši ministri jer su se prekasno probudili i počeli raditi”, rekao je Nikšić, podsjetivši da su tek prošle godine usaglašeni državni s entitetskim pravilnicima o kvalitetu mlijeka.

Nikšić, takođe, smatra da EU ne trebaju kvalitetni mliječni proizvodi iz BiH, nego joj trebaju nova tržišta za plasman njene robe.

“Naši ministri kažu da proizvođači moraju ispoštovati još neke standarde. To zahtijeva finansijska ulaganja, a mi od tih istih ministara po godinu čekamo novac za poticaje”, negodovao je Nikšić.

Nezavisne novine

Podijelite članak