AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Svi se sjećamo vremena kad su signalne lampice rijetko kada upućivale na pravi kvar.

Kako pokazuje ova studija, većina i dalje živi s takvim uvjerenjem. Ako spadate u red onih koji na upaljenu signalnu lampicu “check engine” reaguju odmahivanjem ruke i odlaganjem posjeta servisu uzdajući se u vlastitu dijagnostiku, rezultati vas neće iznenaditi.

Naime, istraživanje objavljeno na sajtu Reviews.com je pokazalo kako tek 36.1% vlasnika na upaljenu signalnu lampicu reagira odlaskom u servis na provjeru vozila. I ne samo to, jer četvrtina ispitanika nikada ne ode na servis provjeriti uzrok aktiviranja signalne lampice, a udio onih koji čekaju do godinu dana prije no što odu na servis je neznatno bolji. Naime, u prvih godinu dana na servis ode njih 29.6%.

Za utjehu recimo kako se istraživanje odnosi na Ameriku i kako obuhvaća relativno mali broj ispitanika, njih 1239.

“Ne želim znati šta ne valja. Vjerovatno se radi o kvaru čiji si popravak trenutno ne mogu priuštiti”, jedno je od objašnjenja koje su dobili autori studije od anonimnog učesnika. Međutim, ako želite uštedjeti, nerijetko je bolje odmah provjeriti što je s automobilom. Postoje servisi koji će vam besplatno spojiti auto na dijagnostiku ili uz minimalnu naknadu te bez obaveze popravka.

Jer ako ste među onih 9.2% ispitanika koji čekaju da se nešto ozbiljno dogodi na autu prije servisa, neće biti dobro. U tom slučaju popravak će biti izuzetno skup.

Muška sklonost tehnici ovdje je dvosjekli mač. Oni su ti koji će dvostruko češće odmahnuti rukom i zaključiti da servis još nije potreban. Žene su daleko savjesnije, pokazuje ova studija, i to posebno ako su starije od 45. Naime, gotovo pola ispitanica starijih od 45 godina odmah po aktiviranju signalne lampice ide na servis.