Mnogi koriste pravo po prestanku mandata: Ko od bivših ministara traži “bijeli hljeb”!?

U skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija imaju pravo na plaću godinu po prestanku obavljanja javne funkcije.

Pola godine

Ovo pravo će, kako saznaje “Avaz”, koristiti dio ministara iz prethodnog saziva Vlade FBiH, čiji zahtjevi su već odobreni. Savjetnici ministara, također, imaju mogućnost koristiti “bijeli hljeb”, pod uvjetom da su tu dužnost obavljali duže od dvije godine, a plaću će primati pola godine nakon prestanka angažmana.

– Jesam, podnio sam zahtjev koji mi je odobren. Prije nekoliko dana sam dobio rješenje – kazao nam je bivši ministar industrije i energetike Nermin Džindić.

Odmah po prestanku mandata ovakav zahtjev najavio je i ministar pravosuđa Mato Jozić.

– Ja sam se vratio Posavini. Koristit ću “bijeli kruh”, moram se odmoriti malo – kazao nam je tada Jozić.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao nam je da nije podnio zahtjev, jer je u međuvremenu izabran za poslanika u Skupštini KS, a potom i za delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

U sličnoj situaciji je i bivši premijer Fadil Novalić, koji je premijersku fotelju zamijenio onom u Zastupničkom domu PFBiH, a među zastupnicima je i bivši ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Nema zahtjeva

U Domu naroda PFBiH je bivša ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, a poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su bivši ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić, koji nam je potvrdio da ovakav zahtjev nije mogao ni podnijeti.

Bivši ministar prometa i komunikacija Denis Lasić nedavno je imenovan za direktora JP “Autoceste FBiH”, tako da ni on nema pravo na plaću po prestanku vršenja funkcije ministra. 

Zukić odlazi u penziju

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić ostvario je pravo na penziju te “bijeli hljeb” nije tražio. 

– Po sili zakona, na račun godina staža, odlazim u penziju, pa nisam slao zahtjev za “bijeli hljeb”, ali sam slao zahtjev za otpremninu. Jasno je regulirano zakonom šta me sljeduje od posljednjeg poslodavca, a u pitanju je pet plaća. Mogao sam, možda, tražiti “bijeli hljeb”, malo odgoditi sve i ostvariti značajno više sredstava, ali nisam. Ispunio sam uvjete i odlazim u penziju – kazao nam je Zukić.

Podsjetimo, ova privilegija ukinuta je na državnom nivou, u Distriktu Brčko BiH i nekoliko kantona.


Avaz