Mobilni telefoni generišu 4,5 odsto svjetske ekonomije

Mobilni telefoni generišu 4,5 odsto svjetske ekonomije

Mobilne tehnologije i usluge u 2017. su generisale 4,5 odsto globalnog BDP-a, s 3,6 biliona aameričkih dolara dodate vrijednosti, a kako ta industrija intenzivno raste i provlači se kroz sve sektore, do 2022. se očekuje da će u svjetskom BDP-u dostići 4,6 biliona dolara ili pet odsto.

Te i druge podatke o mobilnoj industriji objavilo je svjetsko udruženje GSMA na Svjetskom kongresu mobilne industrije, koji se održava u Barceloni, prenijela je Hina.

„Mobilna industrija sve više doprinosi ekonomskom rastu i prepoznavanju društvenih izazova“, poručio je direktor marketinga GSMA Michael O’Hara.

Naglasio je da sve više zemalja uživa koristi od poboljšanja produktivnosti i povećane potrošnje mobilnih usluga, a osim doprinosa ekonomskom rastu, mobilna industrija direktno i indirektno u svijetu zapošljava 29 miliona ljudi i doprinosi javnom sektoru s 500 milijardi dolara od opšteg oporezivanja te s 25 milijardi dolara od aukcija mobilnog spektra.

Prošla godina je označila prekretnicu za mobilnu industriju, jer je broj osoba povezanih s mobilnim uslugama prešao pet milijardi, a onih na mobilnom internetu tri milijarde. Do 2025. broj jedinstvenih mobilnih pretplatnika porašće na gotovo šest milijardi, što će biti oko 72 odsto svjetske populacije.

Od 2017. do 2020. mobilni operateri uložiće 640 milijardi dolara, manje od 730 milijardi uloženih u zadnje četiri godine.

Biznisinfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica