Mogu li bh. građani izdržati i udar povećanja kamata: “Ima i dobrih vijesti”

centralna banka bih pixsell
Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Krajem prošlog mjeseca Evropska centralna banka (ECB) najavila je povećanje kamatnih stopa u zemljama Europske unije.

Informacija je to koja je izazvala veliku zabrinutost građana eurozone, ali i u samoj Bosni i Hercegovini, koji su kreditno zaduženi, budući da je povećanje kamata posljednje što im je bilo potrebno u jeku poskupljenja sa kojima su suočeni.

Ni bh. građane nije zaobišla vijest zbog mogućnosti povećanja kamata.

Prema raspoloživim podacima Centralne banke BiH blizu 900 hiljada građana naše zemlje koristi kredite banaka, od čega je 7,68 milijardi KM nenamjenskih potrošačkih kredita, a 1,4 milijarde KM su stambeni.

S tim u vezi, kontaktirali smo stručnjake iz ove oblasti koji su nam malo detaljnije pojasnili o čemu se zapravo radi.

“Globalno dolazi do povećanja kamatnih stopa. S tim u vezi, logično je da će se to reflektovati i na BiH. Ako je za utjehu, povećanja kamata se gotovo pa sigurno neće dogoditi ove, već iduće godine i što je najbolje od svega, ona bi trebala biti minimalna”, rekao je za portal Radiosarajevo.ba Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle.

Sličnog je mišljenja i njegov kolega iz Banja Luke, profesor Zoran Pavlović.

“One zavise od kamatnih stopa za novac koji propisuje Centralna banka BiH i ako ona ne podigne kamatu u smislu želje da smanji inflaciju, neće biti bitnijih promjena na tržištu kapitala”, rekao je Pavlović.

Banjalučki profesor pojašnjava kako je moguće spriječiti povećanje kamata.

“Evropa je za vrijeme pandemije koronavirusa štampala pet milijardi eura. Štampanje novca je dovelo do inflacije nakon prestanka COVID-a 19. Rast kamate će se odnositi na one koji su prethodno uzeli kredite, jer naše klauzule kažu da je kamata varijabalna.

Drugim riječima, ako porastu kamate na štednju porast će i kamata”, zaključuje prof. Pavlović.

Radiosarajevo.ba