“Moje ljubičaste uspomene”: Književni prvijenac Nisvete Bolić

nisveta 696x654 1

Početkom septembra iz štampe je izašla zbirka „Moje ljubičaste uspomene“, autorice Nisvete Bolić, čiji je ovo književni prvijenac.

Autorica, inače profesorica bosanskog jezika u zeničkoj Medicinskoj školi je, kako sama kaže, od djetinjstva voljela čitati što ju je odvelo na studij književnosti i sticanje zvanja profesora. Još od tinejdžerskih dana počela je i pisati „za svoju dušu“. „Zbog smrti majke 2019. godine počela sam intenzivnije pisati, pokušavajući svoju bol pretočiti u riječi. Početkom izolacije zbog korone, neke priče sam, po prvi put, objavila na svom facebook profilu. Priče su naišle na odlične reakcije čitatelja pa sam jednu od njih prijavila i na književni natječaj u Hrvatskoj. Priča je osvojila 6. mjesto među 154 priče, koliko ih je prijavljeno i objavljena je u zbirci „ Čarolija zimske noći“,  sa ostalim odabranim pričama. Poslije tog uspjeha, odlučila sam da napišem i objavim vlastitu zbirku, koju sam posvetila svojoj rahmetli mami“, ističe Bolić.

Nisveta Bolić, autorica knjige

Zbirka je sastavljena od deset priča koje su tematski povezane i bazirane na istinitim događajima. Pisane su jednostavnim, dopadljivim stilom, sa puno emocija. Neke su tužne, a druge ispričane na komičan način. Iako je napisana sa jasnim ciljem da ostane zapis o autorici i njenoj majci, zbirka ipak nosi i jasnu poruku.

„Željela sam pokazati kako se, bez obzira na sve prepreke i teškoće u životu, ipak može uspjeti i da čovjek nikad ne treba prestati sanjati svoje snove, ali i da za njihovo ostvarenje nikad nije kasno. Mislila sam i vjerovala da će zbirka „Moje ljubičaste uspomene“ biti jedino djelo koje ću objaviti, ali sam ubrzo shvatila da se od pisanja teško odustaje kad se jednom počne. Ubrzo po izlasku zbirke počela sam pisati novi roman, ali iskreno još nisam sigurna da li ću ga objaviti“, kaže nam Bolić.

Knjigu „Moje ljubičaste uspomene“ možete pronaći u prodaji na štandu knjižare Libris u TC Džananović i u knjižari KM u Zavidovićima.

IZVORZenicainfo
Prethodni članakKoliko često treba prati kosu?
Sljedeći članakGrupacija čiji je osnivač milijarder Richard Branson do sada u BiH uložila više od 40 miliona KM