Monogamija je naporan odnos: Muškarci i žene vremenom gube interes za seks

Screenshot 5 538
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Monogamija je u principu romantična stvar, a prema definiciji monogamija znači imati samo jednog partnera, supružnika ili seksualnog partnera odjednom. U monogamnom odnosu uvijek imate osobu na koju se možete osloniti, s kojom možete provoditi vrijeme i dijeliti svoju ljubav. Na monogamiji je izgrađena i institucija braka, a lijepo je imati jednu osobu koja te poznaje iznutra i izvana cijeli život. Međutim postavlja se pitanje koliko je monogamija zapravo prirodna?

Prema nauci, monogamni odnos i nije baš normalan, a to objašnjavaju sljedećim razlozima:

Gubi se interes za seks

Nauka pokazuje da žene nisu “dizajnirane” za dugoročne strasti. Istraživanja su otkrila da žene s vremenom prelaze iz strastvene ljubavi u suosjećajnu ljubav, što znači da se odnos pretvara u više platonsko prijateljstvo, a to nije nešto što želite u braku.

Osim toga prema članku Psychology Today seksualni nagoni pate u monogamniom vezama.

“Ljudska bića su jasno evoluirana za seksualne živote koji uključuju višestruke istovremene seksualne odnose”, napisao je doktor nauka Christopher Ryan.

Muškarci su dizajnirani tako da vole nove stvari u seksu pa vremenom gube seksualnu privlačnost prema istom partneru.

Ubija najbolje ženske godine seksa

Muškarci svoj seksualni vrhunac doživljavaju u dvadesetima, dok žene to obično dosežu u tridesetim i četrdesetim. Nauka je dokazala da žene koje su u monogamnim vezama tokom ovih godina pokazuju manju seksualnu želju, a zapravo su to godine u kojima bi trebale imati najbolji seks.

Želja za varanjem

Prema nauci samo je tri do pet posto sisara monogamno. Seksualna monogamija oslanja se na hormone i receptore koje mozak oslobađa. Budući da se ljudski receptori razlikuju od osobe do osobe to dovodi do toga da ljudi više naginju poligamiji. Dakle, ako vas je partner prevario on jednostavno nije monogaman, i ne brinite, vjerovatno vas još uvijek voli.

Klix

GODISNJICA
MARKETING