Možda ste alergični na hladnoću

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Moguće je biti alergičan na mnoge različite vrste stvari, uključujući niske temperature i hladnoću. Možda ste alergični na hladnoću ako primijetite promjene na koži ili druge simptome nakon izlaganja niskim temperaturama. Ovo stanje se može pojaviti iznenada i vremenom se povući.

Upravljanje stanjem

Alergija se može pojaviti iz mnogo razloga, uključujući izlazak po hladnom vremenu, plivanje ili kupanje u hladnoj vodi te ulazak u prostor koji je klimatiziran ili se održava na niskim temperaturama. Uopšteno, temperatura kojoj ste izloženi mora da bude niža od 4 stepena kako bi se razvili simptomi.

Ako postoji alergija, izloženost ovim niskim temperaturama uzrokuje oslobađanje histamina u tijelu, što izaziva spomenute simptome. Postoje načini za upravljanje stanjem, a možda čak možete spriječiti pojavu simptoma.

Neopasni, ali ozbiljni simptomi hladne urtikarije mogu uključivati: koprivnjača koja je crvene boje, podignute brazde na mjestu izloženosti hladnoći, osjećaj peckanja na zahvaćenoj koži dok se vaše tijelo zagrijava, otok na mjestu izlaganja, temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, umor i anksioznost.

Pojava simptoma

Teški simptomi hladne urtikarije koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć mogu uključivati:

anafilaksija, koja je teška akutna alergijska reakcija, problemi s disanjem, oticanje jezika i grla, lupanje srca, pad krvnog pritiska i nesvjestica.

Pojava simptoma može varirati. Možda ćete da primijetite da se simptomi javljaju gotovo odmah (2 do 5 minuta) nakon izlaganja niskim temperaturama. Simptomi mogu da nestanu za 1 do 2 sata.

Avaz

072INFO TV