Moždani implantati pomažu ljudskom mozgu da bolje pamti

Moždani implantati pomažu ljudskom mozgu da bolje pamti

Najnoviji softver, zasnovan na mašinskom učenju, uspio je da podstakne ljudski mozak da bolje upamti stvari.

Uprkos tome što električna stimulacija mozga nije nova ideja u svijetu nauke, sve do sada bilo je veoma teško provesti impulse tako da budu efikasni.
Ipak, istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji sakupili su podatke 25 pacijenata sa epilepsijom, u čije su mozgove prethodno ugradili do 200 implantata kako bi mogli da zabilježe sve promjene koje se odvijaju.

Učesnici istraživanja rješavali su zadatake vezane za pamćenje, na osnovu čega je vještačka inteligencija pravila lični model moždane aktivnosti za svakog pacijenta, i učila kako se njihova moždana aktivnost mijenja prilikom pokušaja da nešto zapamte.
Iste elektrode zatim su korištene za simulaciju mozgova ispitanika. Oni su ovaj put pokušavali da zapamte riječi pomoću stimulacije za koju je bila zadužena vještačka inteligencija.

Ovaj pristup pokazao se uspješnim – učesnici su 15 posto bolje pamtili riječi uz stimulaciju softvera u odnosu na broj riječi koje bi zapamtili bez nje.
Uprkos tome što je naše razumijevanje ljudskog mozga i funkcionisanja ljudske memorije i dalje ograničeno, novi pristup mogao bi da doprinese stvaranju sistema koji bi u budućnosti mogli da poboljšaju naše moždane funkcije, prenosi B92.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica