Može li i kako vakcina protiv COVID-19 biti komercijalna u BiH?

55eb3589 585a 434e 8ce8 0c1c51abc5f3vakcina ap

Najava da će se u Zapadnohercegovačkom kantonu nabaviti vakcina protiv COVID-19 za komercionalno vakcinisanje koja je stigla iz Zavoda za javno zdravstvo koji želi “napraviti korak naprijed”, odnosno da “ne bi sjedili skrštenih ruku kao ostatak Bosne i Hercegovine” – otvara mnogo pitanja, a traži toliko odgovora ?

Za N1 je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, Andrea Jurić kazala kako je jedna veledrogerija iz Posušja pokrenula postupak nabavke ruske vakcine Sputnik V u svrhu komercijalnog vakcinisanja građana. Tako dok se čeka nabavka vakcina protiv COVID-19 u BiH, putem nadležnih institucija države, u cijelu priču se uključio i privatni sektor.

Da li je to moguće, ako već imamo državu i entitete, koji su prošle sedmice dogovorili da idu u direktnu nabavku vakcina? I zašto bi građani plaćali vakcine ako već imaju zdravstveno osiguranje, a radi se o smrtnoj epidemiji koja je pogodila svijet i vakcina je, za sada, jedini lijek.

Svaka privatna veledrogerija ima pravo da uveze bilo koji lijek i medicinsko sredstvo, ukoliko ispunjava sve zakonom propisane uslove, odnosno dobije dozvolu nadležne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Do jučer se ovoj Agenciji, saopšteno je za N1, “još niko nije obratio sa zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje u promet vakcine protiv COVID-19”.

Da li javna zdravstvena institucija, koju mi plaćamo, ima pravo bez zakonske procedure zaključiti ugovor sa privatnom veledrogerijom?

Jer kako je istakla Andrea Jurić: “Građani plate vakcinu, a usluge davanja vakcine biće besplatna u Zavodu i domovima zdravlja?”

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Zapadnohercegovačkog kantona dalje je pojasnila kako će se sve odvijati:

“Zavod za javno zdravstvo županije Zapadnohercegovačke je putem svih svojih domova zdravlja i Zavoda direktno otvorio brojeve telefona gdje ljudi mogu ostaviti svoje podatke, odnosno svi oni koji se žele cijepiti kad vakcina stigne. Umjesto da čekamo skrštenih ruku kao ostatak, potrudili smo se napraviti korak naprijed”, rekla je za N1 Andrea Jurić.

Sumnju više donosi odgovor na naš upit iz Ministarstva za civilne poslove BiH koje isključivo sa nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta “koordiniše iskazivanje potreba za nabavu cjepiva.”

“Nadležne vlasti entiteta i Brčko Distrikta diktiraju aktivnosti u ovoj oblasti, a Ministarstvo može da posreduje u objedinjavanju iskazivanja potreba i kroz zajedničke narudžbe pomaže bržoj realizaciji”, jasno su odgovorili za N1 iz Ministarsva civilnih poslova BiH.

Istina, Bosna i Hercegovina, za razliku od susjednih država, Hrvatske i Srbije, nije dobila niti jednu vakcinu do sada. U ove dvije države stanovništvo se već vakciniše predviđenom drugom dozom. Ali, vakcine je poručila država. Ne privatna veledrogerija, gdje su vakcine plaćali građani, koju su servisirale javne ustanove.

IZVORN1
Prethodni članakFBiH: Za sedmicu broj zaposlenih povećan za 444
Sljedeći članakPala krv zbog šamara: Senad se zatrčao i iz sve snage zabio nož u srce prijatelju