Portal 072info

MOŽETE LI TO ZAMISLITI: Evo šta bi nam se dogodilo kad bi se Zemlja odjednom zaustavila… VIDEO

Šta bi se stvarno dogodilo sa Zemljom, i još važnije – šta bi se dogodilo s nama, ljudima, kad bi se Zemlja sada zaustavila? Mi bismo doživjeli isto što i da smo u automobilu koji juri brzinom od 1.674 km/h, pa naglo zakoči u mjestu.

Umrli bismo istog trena, ali stvari bi bile sve gore i gore, objašnjava se u videu na “Vsauce” kanalu. Naša tijela poletjela bi prema istoku brzinom od 465 m/s (kod ekvatora) i, naravno, odmah bismo se raspali u masu mišića i kostiju.

Pošto je rotacija Zemlje sporija prema polovima, možda bismo tamo i preživjeli, ali tek na trenutak-dva.

Kad bi nam se posrećilo da u tom momentu budemo u avionu, poživjeli bismo koji minut. Zatim bi nas ubile strahovite oluje koje bi zahvatile planetu poslije “kočenja”.

Vjetar bi duvao takvom brzinom da začas posla buknuli požari po čitavoj planeti, a to bi izazvalo i eroziju skoro svega na površini Zemljine kore. Zatim bi ogromni cunamiji dodatno poharali planetu, a voda bi krenula prema polovima.

Da nema rotacije, na Zemlji bi jedan dan trajao sadašnjih 365 dana. Naravno, na onoj strani koja je okrenuta prema Suncu, na drugoj strani bi toliko trajala noć.

Sa strane okrenute od Sunca sve bi se smrznulo, a na sunčanoj strani bi izgorjelo.

Bez rotacije bi se zaustavilo i jezgro planete. To bi uništilo i zaštitni magnetski omotač, a radioaktivno zračenje sa Sunca ubilo bi sve ono što je nekim čudom uspjelo da preživi gore opisane užase.

Na sreću, sve to se neće dogoditi. Bar ne još.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box