Mračna prognoza: Infekcija se vraća krajem ljeta, evo kako će izgledati

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

OVID-19 će se ponovo pojaviti kada se završi ljeto gotovo da su sigurni stručnjaci za zarazne bolesti, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi narednih nekoliko mjeseci COVID-19 mogao da izgleda.

Dok još uvijek živimo u vrijeme prvog vala pandemije, a slučajevi i dalje rastu, infekcije bi mogle naglo i značajno da skoče bilo kada, prenio je CNN.

“Možda dođe do drugog vala na ovaj način”, rekao je Michael Ryan, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Novi vrhunac zaraze značio bi nagli skok u slučajevima, koji bi mogli ponovo da preopterete zdravstvene sisteme i eventualno izazovu veći broj smrtnih slučajeva.

Drugi vrhunac bi mogao biti gori od prvog, a da li će na jesen doći do porasta slučajeva zavisi od toga šta sada radimo.

U scenariju drugog vrhunca, slučajevi COVID-19 pojavili bi se oštro i brzo sve dok ne dostignu novi maksimum, vJerovatno nakon perioda u kome je stopa infekcije bila prilično stabilna.

U drugom valu infekcija se može postepeno razvijati i pogoditi različite regione svijeta u različito vrijeme.

Tokom drugog vrhunca mogao bi biti zaražen koronavirusom mnogo veći broj ljudi u isto vrijeme, tokom sezone gripa, što bi dovelo da velikog pritiska na zdravstvene sisteme, navodi CNN.