Portal 072info

MREŽA: Iza farse oko formiranja Vlade FBiH krije se 6.000.000.000 KM

Priča oko broja ministarstava zapravo je samo paravan, a Čović podsjećamo traži šest ministarstava u Vladi FBiH, iako Hrvatima po Ustavu pripada pet

Magazin Mreža na FTV-u objavio je priču o pokušajima formiranja Vijeća ministara i Vlade FBiH. Prema istom izvoru, sve je stalo samo zbog jednog, a to je “kontrola više od 6 milijardi novca kojeg godišnje prikupi Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, Upravni odbor UIO čine državni i entitetski ministri finansija, te tri eksperta (dva iz Federacije i jedan iz RS). Sistem odlučivanja je takav da samo ministra finansija imaju pravo veta.

“Preliminarnim dogovorom oko formiranja Vijeća ministara BiH postignutom prošle sedmice, državno Ministarstvo finansija pripalo je HDZ-u. U Republici Srpskoj to ministarstvo drži Dodikov SNSD. Za potpunu kontrolu UIO BiH od strane dvojca Čović – Dodik, potreban im je HDZ-ov ministar finansija u Vladi FBiH”, objavila je “Mreža”.

Podsjećamo, prvi čovjek UIO BiH je Miro Džakula, kadar upravo Čovićevog HDZ-a.

Priča oko broja ministarstava zapravo je samo paravan, a Čović podsjećamo traži šest ministarstava u Vladi FBiH, iako Hrvatima po Ustavu pripada pet.

No, čini se kako Čovićev lov na federalno Ministarstvo finansija neće ići baš tako lako. Željko Komšić, prvi čovjek DF-a, stranke koja bi sa SDA i koalicijom okupljenom oko HDZ-a BiH trebala činiti vlast u Federaciji, otvoreno je poručio kako “nema šanse da HDZ dobije Ministarsvo finansija u Vladi FBiH”.

FTV

Podijelite članak