AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Sport / Svijet

Fifa istražuje hrvatske navijače zbog homofobnih i antisemitističkih transparenata na utakmici protiv Brazila. Fifu je na postupke hrvatskih navijača upozorila Fare organizacija koja je primijetila kako su na utakmici odigranoj u četvrtak navijači raširili zastavu s ustaškim grbom, piše BBC.

Osim hrvatskih navijača istražuju se i ruski, meksički i brazilski. Rusi su na utakmici protiv Južne Koreje istaknuli zastavu s keltskim križom koji se povezuje s rasističkim i neofašističkim organizacijama.

Prema novim pravilima koje je Fifa donijela prošle godine kazne nogometnim savezima u ovim slučajevima mogu biti: igranje utakmica pred praznim tribinama, oduzimanje bodova ili izbacivanje s natjecanja.

Svjetska krovna nogometna organizacija je rigorozna po pitanju kazni za navijače, a nogometni savezi Hrvatske i Rusije su i ranije kažnjavani zbog rasističkih, homofobnih i antisemitističkih povika i zastava svojih navijača.

The Telegraph podsjeća da je i hrvatskim i ruskim navijačima ovo drugo veliko natjecanje za redom na kojem ih se optužuje za rasizam. Rusija će upravo zbog toga u kvalifikacije za Euro 2016 krenuti sa šest bodova minusa.

Da je Fifa rigorozna u provođenju svojih pravila svjedoči i kazna Josipu Šimuniću. Njega je za uzvike ‘Za dom spremni’, nakon utakmice s Islandom u kojoj je reprezentacija izborila nastup u Brazilu, kaznila s deset utakmica neigranja.

večernji.hr