Muftija Dizdarević oglasio se nakon Kasumovićevog pisma

Objavljeno:

Nakon javnog pisma uvaženog gradonačelnika Zenice, u vezi sa navodnim političkim djelovanjem unutar pojedinih džamijskih dvorišta, smatramo korisnim pojasniti sljedeće. Islamska zajednica ima jasan stav o političkom djelovanju unutar džamijskog prostora, te je svako takvo djelovanje suprotno politici Islamske zajednice.

Istina je također, da je u dosadašnjem periodu bilo pojedinačne zloupotrebe džamijskih prostora, i to od gotovo svih političkih subjekata, što smo nastojali tiho riješiti, kako bismo sačuvali princip neutralnosti. Islamska zajednica ima svoju hijerarhiju u kojoj džemati, medžlisi i muftijstva imaju svoje nadležnosti. S obzirom da je riječ o nadležnosti Medžlisa Zenica, primjerenije je da ste se obratili na njihovu adresu.

Napominjemo, da u Medžlis još nije stigla nijedna prijava naših džematlija o zloupotrebi džamija, a tu je adresa za rješenje potencijalnih problema. I pored toga ćemo od Medžlisa Zenica tražiti da istraži navedene primjere i da adekvatno reaguje. Vjerujem da ni Vi, uvaženi gradonačelniče, nemate ambiciju da IZ zabrani ulaske u džamiju bilo kome, pa ni političkim članovima i aktivistima.

Voljeli bismo, uvaženi Gradonačelniče, da ste prije javnog otvaranja ovog pitanja kontaktirali nadležne u Medžlisu koji mogu izravno provjeriti navode, i sigurni smo, primjereno reagirati. Skloni smo mišljenju da ovakav pristup nije put rješavanja problema. Baš suprotno. 

Još jednom tražimo od svih političkih subjekata da poštuju subjektivitet i neovisnost IZ koja jeste i bit će otvorena kuća za sve vjernike koji u njoj i sa njom nalaze smiraj svojim dušama.

Ovo je posebno važno u burnim političkim i predizbornim vremenima koja nam predstoje.

Pozivamo sve aktere političke scene u Zenici, kantonu i državi da se više fokusiraju na vlastite projekte gdje je pravo polje njihove borbe, a ne jalovo medijsko prepucavanje.

Nemojte sumnjati da ćete u nama imati saveznika u svakom projektu koji stremi boljitku ovog grada i države u cjelini. Na tom putu neka svima vama milostivi Allah, dž.š., bude na pomoći.

K.H. | 072INFO
K.H. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Adnan Kolić pobjednik Lanaco kupa Banja Luka

Adnan Kolić član TK "Mladost Zenica", ovog vikenda osvojio...

Iskoristili gest Kasumovića: Mještani Bistrice zasadili velike plantaže krompira

S ciljem podrške poljoprivrednim proizvođačima Grad Zenica objavio je...

Mještani Gorice nakon 35 godina dobili novi asfalt 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prisustvovao je jučer svečanosti u...

Milak novi Generalni sekretar Čelika

Poštovani navijači i simpatizeri, Ovim putem Vas obavještavamo da je...