h 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
NER FIT

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Muhameda Helje zvanog Muki iz Kaknja zbog brutalnog razbojništva u selu Crnač, gdje je zbog plijena od samo 20 KM zvjerski pretukao 79-godišnjeg penzionera Peru Kalfića.

Udarac nogom

FIXGEHALT

U optužnici koju je potvrdio Kantonalni sud u Zenici navodi se da se stravičan napad desio 26. marta ove godine, kada je, oko 17 sati, Helja došao pred Kalfićevu kuću.

On je zatražio 20 KM, navodno kao novčani prilog za mjesni vodovod, nakon čega je Kalfić ušao u kuću da donese novac, a kako su vrata ostala otvorena, vidio je u koju sobu je ulazio i iz koje je donio novac.

Kada mu je starac dao traženi novac, udaljio se nedaleko od kuće, da bi se potom vratio pred kuću, gdje je na ulaznim vratima zatekao Kalfića.

LIDER

Glavom ga je udario u lice, od čega je starac pao na leđa i, dok je tako ležao na podu, sajlom mu je pokušao vezati ruke, a šal mu omotao oko vrata, pokušavajući mu ga ugurati u usta i pitajući ga: „Gdje su pare?“

Tragovi krvi u kući penzionera
Tragovi krvi u kući penzionera Foto: Facebook

Kada je Kalfić odgovorio: „Kakve pare, ja sam penzioner, nemam para“, Helja je nogom snažno udario starca u predjelu lijeve natkoljenice.

U napadu je penzioneru slomio nos i butnu kost lijeve natkoljenice.

Razbojnik se nije zaustavio, Peri je prijetio, govorio mu da će biti obješen, a na kraju je izletio iz kuće s 20 KM koje je prethodno uzeo od Kalfića. Slomljene noge, Pero nije uspio doći do sinove kuće.

– Sutradan smo mi došli da mu čestitamo rođendan. Nismo mogli ući, provalili smo vrata. Zatekli smo djeda nepomičnog – ispričao je ranije za “Avaz” Perin unuk Robert.

Dodao je da Pero Kalfić živi od svoje penzije i da u kući nije imao puno novca.

Helja komentirao razbojništvo koje je počinio
Helja komentirao razbojništvo koje je počinio Foto: Facebook

Dijelio objave o napadu

Muhamed Helja je bio u bijegu te je nekoliko dana kasnije uhapšen. Perin unuk Robert Kalfić rekao je da je Helja praktično njihov komšija u selu Crnač kod Kaknja i čija je kuća od Perine udaljena manje od kilometar. Optuženi je prije hapšenja na Facebooku dijelio Robertove objave o napadu na djeda Peru te komentirao da “niko više nije siguran ni u svojoj kući”.