Muhidin-ef. Topčagić: Ukoliko želimo Allahovu, dž.š, milost, moramo svoju milost pokazati drugima

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Imam džemata Nahorevo Muhidin-ef. Topčagić je u programu Radija BIR govorio o mjesecu ramazanu, prilikama sa kojima on dolazi, vjerničkim promjenama u ovom periodu, te navikama koje je značajno usvajati.

– Sama odrednica “mubarek” koju izgovaramo prije spomena mjeseca ramazana govori o tome da je riječ o posebnom mjesecu, čemu dodatno na značaju daje i to što je riječ o jedinom mjesec spomenutom u Kur’anu. Ovo je mjesec u kojem je farz učinjen kao 70 farzova u drugim mjesecima, a nafile su učinjene kao farzovi – rekao je Topčagić.

Pojašnjavajući propis posta, efendija Topčagić je ukazao na neke značajne promjene koje postač treba doživjeti. 

– Kur’anskim tekstom je propisan post tokom mjeseca ramazana. Njegov cilj je činjenje vjernika boljim i bogobojaznijim, na način da on postaje svjesniji Božije prisutnosti. Pa sam početak ramazana možemo razumijevati kao podsjećanje na jačanje te svijesti. Post je škola koja nas treba naučiti samokontroli, kao i vlastitoj mogućnosti da smanjimo ljutnju. budemo pažljiviji i milostiviji prema drugima, te bolji u svakom aspektu našeg života – kazao je.

Detaljnije se osvrnuvši na jačanje osjećaja bogobojaznosti, podsjetio je da se oni koji razviju osjećaj bogobojaznosti mogu nadati primljenim dobrim djelima. 

– Uzvišeni Gospodar na više mjesta u Kur’anu ističe da je on uz one koji su ga svjesni i koji čine dobro. Da bi čovjek postigao stepen onoga koji je svjestan Gospodara treba činiti što više dobrih dijela u vrijeme ramazana i postiti svim čulima. Treba, dakle, poraditi na duhovnoj afirmaciji posta u našim životima – pojasnio je.

Ukazujući na povezanost prve trećine ramazana sa pojmom milosti, istakao je kako upravo milost treba određivati i ljudske postupke.

– Prva trećina je značajna jer je Poslanik, a.s., naziva milošću, a u jednom hadisi-kudsjju Gospodar ističe da njegova milost nadvisuje srdžbu. Ukoliko čovjek želi zaslužiti milost Allaha, dž.š, mora milost pokazati onima oko sebe. Gospodar nas uči da je milost jedna od najplemenitijih i najuzvišenijih osobina, te ona treba biti značajan dio naših života – zaključio je imam sarajevskog džemata Nahorevo Muhidin-ef. Topčagić.