Muk u državnim institucijama: Na sljedećoj sjednici Parlamenta BiH ni riječi o vakcinama

Screenshot 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Za srijedu je zakazana 16. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a od 28 tačaka koje će se naći na dnevnom redu nijedna neće biti posvećena trenutnom stanju pandemije koronavirusa u našoj zemlji, kao ni nabavci vakcina.
Vakcine i pandemija koronavirusa, doduše, spominju se na dva mjesta u najavi dnevnog reda sjednice koja se nalazi na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH.

Vakcine i pandemija

Vakcine se spominju u tački koja tretira izvještaj komisije Kolegija o nastojanju postizanja saglasnosti o prijedlogu zastupnika Nenada Stevandića da se u dnevni red prošle sjednice Zastupničkog doma uvrsti tačka o donošenju zaključka kojim Zastupnički dom traži od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da prilikom razmatranja zahtjeva za registraciju vakcine protiv virusa primijeni član 38. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine.

Pandemija se spominje u Izvještaju komisije Kolegija o nastojanju postizanja saglasnosti o zastupničkoj inicijativi Denisa Zvizdića kojom Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, kao nosilac i koordinator aktivnosti, usaglasi s entitetskim vladama revidirani dokument “Socioekonomske reforme u BiH za period 2020.-2022. godine” i prateći Akcioni plan, imajući u vidu ekonomsku krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa i neophodne mjere štednje u javnom sektoru i mjere pomoći privredi koje je potrebno preduzeti u narednom periodu s ciljem oporavka ekonomije BiH”.

Prvi u Evropi i treći u svijetu

I to je sve. Znači, osim pokušaja da se primijeni zakon kojim se u slučajevima vanrednog stanja direktoru agencije daju ovlasti da može odobriti stavljanje lijeka u promet i prije utvrđivanja uslova propisanih ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu njega, o vakcinama ni riječi.

A gotovo sve države Evrope, pa i one u našem regionu, već su počele vakcinisati svoje stanovništvo protiv koronavirusa. Štaviše, susjedna Srbija prva je u Evropi po broju administriranih doza na stotinu stanovnika i treća u svijetu. U našu zemlju, međutim, tek je nedavno stigla informacija iz COVAX-a da prve doze vakcina možemo očekivati sredinom februara. Doze koje su nam obećane, njih između 150 i 250 hiljada, međutim, neće biti dovoljne da pandemiju u našoj zemlji stave pod kontrolu.

Rečenica, koju kao mantru unedogled ponavljaju bh. vlasti kad god ih neko upita u kojoj je fazi nabavka lijeka koji je trenutno najtraženija roba na tržištu glasi – “mi smo dio COVAX mehanizma”. I tu za nas završava sva priča o vakcinama. Od građana traže da zažmire na činjenicu da, iako su mnoge druge zemlje članice COVAX-a (njih 186), većina njih se ipak potrudila nabaviti dio neophodnih doza bilateralno, barem za najugroženije skupine stanovništva.

Bez iznenađenja

Stoga ne treba čuditi činjenica da je manji bh. entitet najavio da samostalno kreće u nabavku vakcina protiv koronavirusa, kao i nedavna informacija da su određeni kantoni u Federaciji BiH, poput Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog, odlučili uraditi isto to.

Kada sve ovo uzmemo u obzir, onda ne čudi ni činjenica da niko u državnom parlamentu, kao najvažnijoj instituciji zemlje, ne želi razgovarati o vakcinama. Na prošlom zasjedanju, koje je održano 12. januara, devet članova Doma naroda odbilo je čak i mogućnost da razgovara o ubrzanju procedura za nabavku vakcina. Tada je protiv prijedloga Zlatka Miletića da se u dnevni red uvrsti pokretanje inicijative prema Agenciji za kontrolu lijekova i medinicinskih sredstava BiH da se što prije registruju vakcine koje su do sada razvijene u svijetu glasalo po četiri delegata iz HDZ-a i SNSD-a, te jedan iz SDA.

Poruka koju nam ovakvim postupcima šalju državni parlamentarci potpuno je jasna – država ne funkcionira, snalazite se kako znate. U neku ruku, ovo je i očekivano, jer, u zemlji koja ima i entitetska i kantonalna ministarstva zdravstva, ali nema državno, ništa nas ne smije iznenaditi.