Portal 072info

MUP ZDK: Manji broj nesreća, povrijeđenih i poginulih

Tokom prvih šest mjeseci 2019. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) evidentirano je 1.459 saobraćajnih nesreća, u kojima je povrijeđena 381 osoba, i to 330 lakše i 51 teže, dok je smrtno stradalo pet ljudi.  

Neprilagođena brzina

Prema riječima Aldine Alić, portparola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ZDK, kada se posmatraju uzroci saobraćajnih nesreća, u čak 334 nesreće uzrok je bila brzina neprilagođena uvjetima na putu.

– U 65 nesreća uzrok je bila vožnja pod utjecajem alkohola, dok se u ostalim slučajevima radilo o drugim uzrocima poput pretjecanja na nedozvoljenim mjestima, nedržanja odstojanja, nepoštivanja vertikalne i horizontalne signalizacije… – kaže Alić.

U nesrećama sa smrtno stradalim, u dvije nesreće uzrok je bila neprilagođena brzina, u jednoj vožnja pod utjecajem alkohola, a u dvije se radilo o ostalim uzrocima.

– Broj saobraćajnih nesreća, u odnosu na isti period prošle godine, manji je za 634, odnosno za 30,3 posto. Broj lakše povrijeđenih manji je za tri osobe, broj teže povrijeđenih za 25, a broj smrtno stradalih manji je za tri osobe – ističe ona.

Napominje da je to smanjenje rezultat velikog napora uloženog na unapređivanju stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu.

Preventivan rad

– Tome su doprinijeli i intenzivni preventivni rad, provedene kampanje i brojne pojačane akcije koje su realizirane po svim segmentima, kao i drugih mjera koje su poduzete u skladu s izvršenim procjenama – zaključuje Alić. 

Intenzivirane aktivnosti 

U proteklom periodu MUP ZDK je, u okviru Operativnog plana na poboljšanju sigurnosti saobraćaja, intenzivirao aktivnosti u segmentu sigurnosti saobraćaja.

– Cilj aktivnosti bio je da intenzivnijim prisustvom patrola na magistralnim putevima, većim brojem lokacija na kojim vršimo kontrolu brzine vozila i pojačanim kontrolama u saobraćaju, smanjimo broj prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju – kaže Alić.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 10
    Shares

Počitajte još

Komesar Šut: Procesuirat ćemo prijetnje novinarima na društvenim mrežama

Redakcija

Upravi policije MUP-a ZDK zvanično uručena oprema vrijedna 60.000 KM

Redakcija

Zeničanki zapaljen Audi

Redakcija