AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Šef epidemiološke službe FBiH dr. Sanjin Musa ovog jutra je za N1 govorio o vakcinama koje danas stižu i BiH, te općenito o epidemiološkoj situaciji u BiH.

“Radi se o isporuci od 23.000 doza za BiH od čega 15.210 ide za FBiH. Također očekuje se dolazak vakcine AstraZeneca za BiH 26.400 doza od čega je za FBiH 17.300 doza“, kazao je Musa.

“Isporučno mjesto jeste sjedište Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru, gdje postoji komora i skladište za hladni lanac. Kapaciteti su pripremljeni i ljudi obučeni. Zdravstveni radnici su upoznati sa aplikacijom vakcine i samo se čeka njen dolazak“.

Plan imunizacije u FBiH?

“Nakon smještanja u hladni lanac cjepiva, očekuje se nalaz iz laboratorija. Procedure su definirane i dokumentacija poslata. Cilj odbora koji rukovodi distribucijom cjepiva jeste raspodjela prema kantonalnim zavodima. Prva prioritetna skupina su zdravstveni radnici, sa prvim vakcinama iz Srbije se krenulo sa vakcinacijom zdravstvenih radnika. Također, vakcine koje će doći idu također za njihovu vakcinaciju. Nakon toga se prelazi na staračke domove. Prvo će se dati osobama iznad 70 godina koji su najugroženiji, glavni cilj je smanjiti smrtnost“, kazao je Musa.

Danas dolaze Pfizer/BioNtech i AstraZenecca, neki ljekari su čak bili skeptični prema vakcini?

“Kada je riječ o zdravstvenim radnicima, dosta se radi na komunikaciji s njima kako bi im se bolje mogli predstaviti informacije i obezbjediti dokumentacija koja im je potrebna”.

Dodao je da je trenutno najdominantiji soj virusa, tzv. “britanski”.

“Britanski soj je dominantan u FBiH i jedan od glavnih je krivaca za brže širenje virusa u BiH. On se potvrđuje u rezultatima sekvencioniranja virusa u pet kantona”, kazao je dr. Musa za N1.