Muškaraci koji ne mogu napraviti deset sklekova izloženi većem riziku od srčanog udara

Muškarci srednjih godina koji ne mogu uraditi deset sklekova daleko više su izloženi riziku od srčanog udara i srčanih bolesti, kaže novo istraživanje. Osobe koje mogu uraditi više od 40 sklekova utječu na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti za 97 procenata u narednih deset godina života, saopćio je stručni tim sa Univerziteta na Harvardu.

Međutim, mogućnost da se uradi između 21 i 30 sklekova znači da su muškarci izloženi četvrtini rizika obolijevanja od bolesti kao što su koronarna arterijska bolest ili zatajenje srca. Međutim, ove bolesti i srčani udar prijete onima koji ne mogu uraditi barem deset sklekova.

Stručnjaci pojašnjavaju kako su sklekovi bolji pokazatelj budućeg zdravlja srca od utvrđenih fitness standarda kao što je trčanje.

“Naši nalazi su dokaz da sklekovi mogu biti lagana i besplatna metoda koja može pomoći procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti u gotovo svakom okruženju. Iznenađujuće je kako je sposobnost izvođenja sklekova daleko više povezana sa procjenom rizika od kardiovaskularnih bolesti nego što je to test na traci za trčanje”, kazao je Justin Yang, profesor sa Harvarda.

Istraživanje je provedeno na više od 1.000 ispitanika, američkih vatrogasaca u četrdesetim godinama.

Iako su se istraživači prilagođavali različitim uzrastima i težinama vatrogasaca, uspjeli su pronaći vezu između obavljanja više sklekova i dugoročnog zdravlja.

Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da sklekovi mogu biti efikasan test za budući rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali nezavisni stručnjaci upozoravaju da bi slične analize trebalo provesti kod drugih skupina ljudi koje su manje aktivne, kao i kod žena.

Klix.ba