Portal 072info

MUŠKARCA U HRVATSKOJ UBIO STRŠLJEN dok se odmarao u spavaćoj sobi!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Strašan događaj! Uprkos tome što je ekipa hitne pomoći vrlo brzo došla na lice mjesta, doktori nisu uspjeli sačuvati život stradalog čovjeka!

Miloš M. (60) iz Malog Poganca, naselja između Koprivnice i Križevaca u Hrvatskoj, preminuo je nakon što ga je u venu na nozi ubo stršljen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nesretni muškarac upravo je bio otišao je u sobu odmoriti. Kad je osjetio ubod, pozvao je suprugu koja je u spavaćoj sobi pronašla opasnog insekta i ubila ga. Nažalost, otrov je brzo prokolao Miloševim tijelom, pa mu je pozlilo samo nekoliko trenutaka nakon uboda.

– Majka je odmah pozvala Hitnu pomoć, koja je brzo došla, ali otac je već bio pao u anafilaktički šok i izgubio svijest. Liječnica je rekla da mu nema pomoći – kazala je Miloševa kćerka, koja još ne vjeruje da je izgubila oca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je prije nekoliko godina prebolio karcinom bubrega i debelog crijeva te prošao operaciju zapletaja crijeva. Obitelj vjeruje da su prijašnje bolesti na njemu ostavile traga.

– Prije 15-ak godina dva puta ga je ubo stršljen dok je kosio travu. Odležao je dva dana, nakon čega se vratio svom normalnom poslu. Vjerujem da su bolesti oslabile njegov organizam i razvile alergiju koja ga je stajala života – rekla je kći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dr. Saša Stanja iz Hitnog bolničkog odjela koprivničke Opće bolnice tvrdi da svaki čovjek drugačije reagira na ubod insekta.

– Nekima ostane samo crvenilo oko mjesta uboda, a drugi padaju u anafilaktički šok. Ostaju bez svijesti i ugroženi su im dišni putovi. Tad im se daju adrenalin, kortikosteroidi, kisik i intravenska nadoknada tekućine – objasnio je Stanja.

Ipak, ni to ne može baš biti garancija da će se svaki pacijent izvući i preživjeti ubod opasnog stršljena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svaki čovjek koji sumnja da je alergičan na otrov stršljena to može potvrditi kožnim ili krvnim testom. Ako rezultati dokažu alergiju, nužno je da čovjek svakog mjeseca u sljedeće tri do pet godina prima injekcije kojima stvara toleranciju na ubod – tvrdi doc. dr. sc. Mirjana Turkalj.

Dodaje da alergičar uvijek mora nositi i autoinjektor, odnosno injekciju u obliku olovke, koji sadrži adrenalin, koji se odmah nakon uboda ubrizgava u bedro i tako spašava život.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

24sata

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME