Screenshot 3 74
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Švedsko istraživanje je pokazalo da muškarci više zagađuju okoliš nego žene.

Muškarci kupuju robu koja 16 posto više doprinosi globalnom zagrijavanju, a pri tome skoro jednako troše kao i žene. Znatna razlika je u tome što muškarci mnogo više troše na automobile.

Analizom potrošačkih navika muškaraca i žena u Švedskoj je utvrđeno da industrija hrane i turizma uzrokuje više od polovine ukupnog zagađenja. To se odnosi na potrošnju oba spola. Naučnici tvrde da se konzumacijom vegeterijanske hrane umjesto mesa i mliječne hrane, kao i putovanjem vozom umjesto avionom i automobilom tokom praznika smanjuje emisija štetnih gasova za 40 posto.

“Smatramo da je važno uzeti u obzir razlike između muškaraca i žena prilikom kreiranja politike. Način na koji oni troše novac je veoma stereotipan – žene više troše na uređivanje doma, zdravlje i odjeću, dok muškarci više troše na automobile s motorima na unutrašnje sagorijevanje, ishranu, alkohol i duhanske proizvode”, ukazala je Annika Carlsson Kanyama iz kompanije Ecoloop, koja je predvodila izradu ove studije.

Rezultati istraživanja su objavljeni u Magazinu za industrijsku ekologiju (Journal for Industrial Ecology). Studijom nije obuhvaćena potrošnja goriva za radna vozila kao što su taksiji. Prethodno istraživanje je pokazalo da muški član porodice, koja ima jedan automobil, mnogo češće koristi vozilo za odlazak na posao, za razliku od ženskog člana koji češće koristi javni prijevoz.

Utvrđeno je i to da se potrošnjom tokom odmora, turističkih posjeta uzrokuje trećina štetnih gasova. To se također odnosi na oba spola. Carlsson Kanyama je naglasila da je to znatno više nego što je očekivala. Prilikom istraživanja uzimani su podaci svakog pojedinca koji je obuhvaćen njime.

Poziva se na promjene u načinu potrošnje na ishranu i odmore, jer to ne obavezuje na velike troškove, kao što je to npr. kupovina električnog automobila, a kako bi se smanjila zagađenost okoliša. Carlsson Kanyama je istakla da se istom potrošnjom, ali na drugačiji način to može i postići.

Studija iz 2017. je pokazala da pojedinac najviše može doprinijeti smanjenju zagađenja tako što će manje koristiti automobil i manje putovati avionom. I istraživanjima iz 2010. i 2012. je utvrđeno da muškarci više troše na energiju, goriva i ishranu nego žene. Upravo su spomenuti resursi najveći uzročnici zagađenja. Carlsson Kanyama je kazala da je “iznenađena” što nema više istraživanja o tome koliko koji spol doprinosi zagađenju okoliša”. Za nju su razlike jasne i očekuje da one neće nestati u skorijoj budućnosti.

Prošle sedmice predstavljeni plan Evropske unije za borbu protiv klimatskih promjena je kritikovan upravo zbog toga što nisu uzete razlike u utjecaju muškaraca i žena na okoliš.

“Klimatska kriza je jedan od ključnih izazova našeg vremena i različito utječe na muškarce i žene. Većina onih koje je pogodilo energetsko siromaštvo su žene. Zbog toga je važno da u obzir uzmemo te razlike, ako želimo napraviti promjenu koja će biti učinkovita za sve”, ocijenila je austrijska ministrica za zaštitu okoliša Leonore Gewssler.

Nadege Lharaig iz Evropskog ureda za okoliš je poručila da je EU plan “slijep na razlike i nejednakost u spolovima”. Istakla je da je ovom planu potrebno ono što je nazvala “ekofeminizam”.

Švedskim istraživanjem su obuhvaćeni podaci o potrošnji od 2012., piše list Guardian.