Muškarcu iz Britanije se karcinom navodno potpuno povukao nakon što je prebolovao Covid-19

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Muškarac iz Cornwalla, nedugo nakon što mu je dijagnosticiran Hodgkinov limfom, vrsta karcinoma krvi koja godišnje pogađa 2100 ljudi u Velikoj Britaniji, završio je u bolnici zbog zaraze koronavirusom.

Nakon što se oporavio, utvrđeno je da se karcinom čudesno povukao. Spontana remisija ove vrste raka se događa, ali to je nevjerovatno rijetko, i do sad je zabilježeno samo nekoliko desetina slučajeva iz cijelog svijeta.

Njegov slučaj je istaknut u članku British Journal of Hematology, u kojem se ističe kako je nakon pozitivnog testiranja na virus razvio upalu pluća, izazvanu virusnom infekcijom.

Dobijao je kiseonik kako bi mu pomogao disati dok su mu se pluća oporavljala, te je 11 dana bio u bolnici, prije nego što je otpušten kući, potpuno oporavljen.

Nekoliko sedmica kasnije CT pretraga je otkrila da se rak povukao, piše Telegraph.

Zaključak koji su donijeli doktori bio je da je Covid-19 uništio karcinom aktivirajući njegov imunološki sistem ne samo da bi se odbranio protiv virusa, već i da bi napao i uništio maligne ćelije.

Sarah Challoner, jedna zaposlenih ljekara u bolnici Royal Cornwall u Truru, rekla je u objavljenom izvještaju: “Mislimo da je Covid-19 pokrenuo antitumorski imunološki odgovor.”

Rekla je da vjeruju da ćelije za borbu protiv infekcije, nazvane T-ćelije, koje imuni sistem u velikoj mjeri oslobađa u borbi protiv koronavirusa, napadaju i stanice raka koje prepoznaje kao “strane”.

Hodgkinov limfom je vrsta raka krvi koja se razvija kada bijele krvne stanice rastu van kontrole i šire se na limfne čvorove.

Obično dobro reaguje na hemoterapiju, glavni tretman, i gotovo 90 posto pacijenata preživi duže od pet godina nakon dijagnoze. Ali ovaj pacijent još nije trebao započeti liječenje i jedina promjena njegovih okolnosti bila je infekcija koronavirusom.

“U ovoj je fazi prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka iz ovih slučajeva – sasvim je moguće da je riječ o slučajnosti”, rekla je Martin Ledwick iz britanskog centra za istraživanje raka.

“Svi boluju od karcinom trebali bi nastaviti slijediti savjete svojih doktora, i izbjegavati mogućnost zaraze koronavirusom. Potičemo sve koji mogu da se vakcinišu,” kazala je ona.

“Poruka svima koji boluju od raka glasi da će namjerno izlaganje Covidu-19 u nadi da će vas izliječiti mnogo vjerovatnije dovesti do vaše prijevremene smrti”, rekao je Paul Hunter profesor medicine na University of East Anglia.

“Mislim da ne razumijemo u potpunosti mehanizme, ali najvjerojatnije je razlog tome neki imunološki odgovor. Tumori često izbjegavaju imunološki sistem, i u ovom slučaju, čini se, da je infekcija Covidom vrlo efikasno pokrenula imunološki sistem. S obzirom na to koliko je rak čest i koliko je čest Covid-19, možda ne čudi da vidimo više izvještaja o spontanoj remisiji povezanoj s koronavirusom”, rekao je on.

Prošle godine, u članku italijanskog medicinskog časopisa Acta Biomedica, spomenut je slučaj dvadesetogodišnjaka s ne-Hodgkinovim limfomom, češćom vrstom karcinoma krvi koja svake godine u Britaniji pogađa 13.000 ljudi.

Usprkos liječenju, rak pacijenta vratio se nekoliko puta i izgleda da nije reagovao na hemoterapiju i radioterapiju. Ali nakon pozitivnog testiranja na Covid-19 u proljeće 2020, kada je pandemija u Italiji bila na vrhuncu, pretrpio je pet dana iscrpljenosti, temperature i kašlja dok se njegovo tijelo pokušavalo boriti protiv virusa. Nekoliko sedmica kasnije, kao i kod muškarca u Cornwallu, snimke su pokazale da je rak nestao.