Portal 072info

Muslimanka o kojoj priča svijet: Manekenka u hidžabu prvi put u kampanji poznatog brenda

Sa velikom seobom naroda muslimanske vjeroispovjesti u Evropu, hidžab ( veo ili marama koju žene islamske vjeroispovjesti nose na glavi) je postao mainstream širom evropskog tla. To dokazuje i najnovija kampanja švedskog poznatog brenda u kom se pojavljuje muslimanska manekenka stilizovana u pomenuti detalj iz islamske kulture odijevanja.

Ova kampanja ali i bezbroj panela i diskusija na ovu temu su doprinijele tome da ova vrsta marame izgubi negativnu reputaciju koju je imala na samom startu među zapadnjačkom kulturom koja nije mogla da hidžab prihvati kao bilo šta drugo sem jednog od načina da se žene potčine, izoluju i uguše svoju ženstvenost skrivanjem lica.

Mariah Idrissi (23) se pojavljuje pored još nekolicine netipičnih i “neobičnih” manekena poput plus-size modela, manekenke koja ima amputiranu nogu, transrodnog modela i nekoliko pripadnika Sikh plemena u kampanji koja nosi naziv “Close The Loop”, ali je upravo Mariah privukla najveću pažnju.

“Ne znam zašto je baš sad hidžab toliko moderan. Možda jer je proteklih godina veliki broj mojih sunarodnica koje ga nose svakodnevno doputovao u Evropu pa je postao mainstream u modi.”

Prilikom snimanja vodilo se računa da Mariah hidžab nosi u skladu sa islamskim pravilima te da joj marama ne otkrije previše od tijela.

1

Idrissi koja je hidžab počela da nosi sa 17 godina je za potrebe snimanja morala da zatraži dozvolu svojih roditelja koji su joj dozvolili da snimi kampanju ali samo u društvu žena.

“Ukoliko bi kamerman primetio nešto čudno onda bi morao da pozove neku ženu da mi namesti odjeću ili sam hidžab. Bilo je slatko iskustvo.”

Inače, ova kampanja je snimljena za potrebe promocije reciklirane odeće, a u njoj su epozidne uloge imali i Iggy Pop i Tess Holliday.

bportal.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box