Portal 072info

MUZEJ GRADA ZENICE Otvorena izložba starih ikona

U okviru programa obilježavanje 130 godina postojanja pravoslavnog Hrama rođenja Presvete Bogorodice u galerijskom prostoru Muzeja grada Zenice otvorena je izložba ikona iz Ikonostasa ovog vjerskog objekta.

Prezentiran je dio starih ikona od velikog lokalnog značaja, koje su nekada bile dio sjeverne i južne strane ikonostasa u crkvi. Ove ikone su pohranjene u arhivskom dijelu crkve i nisu svakodnevno dostupne javnosti. Zenički paroh Marko Maleš je najavio i niz drugih kulturnih i vjerskih sadržaja koji se u Zenici obilježiti 130 godina postojanja Hrama rođenja Presvete Bogorodice.

Izložbu je otvorio otac Vladislav Topalović, redovni profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, koji je govoreći o značaju ikona u pravoslavlju istakao da ikone predstavljaju nekadašnji prozor u svijet kao što danas imamo pristupe na elektronskim medijima.

Izložba, koju su zajednički organizovali Srpska pravoslavna crkvena opština i parohija u Zenici, zenički Odbor za međureligijsku saradnju i Muzej grada Zenice, biće otvorena do kraja ovog mjeseca.

(Fena/enb)

Podijelite članak