Na Apelacioni odjel Suda BiH proslijeđeno 20 žalbi političkih subjekata na odluke CIK-a BiH

Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine proslijeđeno je 20-ak žalbi političkih subjekata na odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, od čijeg rješavanja ovisi kada će ta državna institucija donijeti odluku o potvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavezna je najkasnije u roku od 30 dana od dana održavanja izbora izvršiti potvrđivanje rezultata općih izbora, a ove godine taj rok je do 11. novembra.

“Proslijedili smo žalbe na odlučivanje Apelacionom sudu BiH koji ima rok od tri dana da ih riješi od datuma prijema. Imali smo 17 prigovora na odluke Centralne izborne komisije BiH, a pristiglo je još tri koje će u toku dana biti dostavljene Apelacionom odjelu Suda BiH tako da je kupna brojka za sada 20. No, žalbeni postupak je još u toku: imali smo u subotu sjednicu CIK-a BiH na kojoj je kao neblagovremeno odbijeno pet zahtjeva političkih subjekata za ponovno brojanje glasova. Oni koji nisu zadovoljni imaju mogućnost da izjave žalbu”, navela je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Ona je istakla i kako nezadovoljne političke partije i kandidati mogu izjaviti prigovor na sinoćnju odluku Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine o izmjenama odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini kojom je izvršena preraspodjela mandata za entitetske parlamente: Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Narodne skupštine RS-a s ciljem zadovoljenja obavezne minimalne zastupljenosti predstavnika svih konstitutivnih naroda.

Centralna izborna komisija BiH do sada je dobila preko 100 zahtjeva političkih subjekata za ponovno brojnje glasova nakon što je u ponedjeljak 27. oktobra donesena odluka o utvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini.