ff 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Policija širom svijeta sprovela je sinhronizovanu akciju protiv organizovanog kriminala i zadala ozbiljan udarac kriminalnim grupama koristeći aplikaciju koju je razvio FBI.

Prema izvještajima Europola, privedeno je 800 ljudi u 16 zemalja, a među uhapšenima su i državljani Srbije.

Zaplijenjene velike količine keša
Zaplijenjene velike količine keša

Kriminalci su međusobno koristili aplikaciju za dopisivanje koju je pokrenuo američki Federalni biro za istrage (FBI), a za koju su mislili da je sigurna, prenosi BBC.

U Australiji je uhapšeno 224 ljudi, otkriveno je šest laboratorija, pronađeno 29 miliona eura u kešu i zaplijenjena je velika količina oružja.

Inspektori ne samo da su uspjeli da dešifruju poruke kriminalaca u realnom vremenu, već su uspjeli i da „uvale“ osumnjičenima specijalne telefone.

Oduzeta i droga
Oduzeta i droga Foto: Agencije

Naravno, kako su “jaki kriminalci” koristili i softer, on je postao veoma popularan među članovima raznih kriminalnih grupa.

Europol kaže da je ovo jedna od najskupljih akcija protiv organizovanog kriminala.

Privedeno je 800 ljudi, i zaplijenjena je velika količina droge, oružja i novca u 16 zemalja. Između ostalog zaplijenjeno je osam tona kokaina, 22 tone kanabisa, 250 komada oružja i 55 luksuznih vozila.

U Njemačkoj su izvršeni pretresi na 150 lokacija širom zemlje, a uhapšeno je 70 ljudi, koji se sumnjiče za trgovinu drogom i oružjem.

Na Novom Zelandu je privedeno 35 ljudi, kojima se na teret stavlja više od 900 slučajeva krijumčarenja narkotika, pranje novca i brojna druga krivična djela.

Policija je zaplijenila velike količine metamfetamina, oružja i više miliona dolara u kešu.