Portal 072info

Na cestama u BiH magla, udari vjetra i ugažen snijeg

Ilustracija

Saobraćaj se jutros na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini odvija po pretežno mokrom i mjestimično vlažnom kolovozu bez vanrednih zastoja i ograničenja.

Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima u višim planinskim predjelima sjeverozapadne i zapadne Bosne, a izdvajaju se putni pravci Livno-Kupres i Glamoč-Mlinište. Na putevima na području Livna i Tomislavgrada, vozačima se skreće pažnja i na mjestimične jake udare vjetra. Magla smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz  kotline i uz riječne tokove, a posebno se izdvajaju putni pravci: Ripač-Vrtoče, Doboj-Tuzla i Tuzla-Olovo.

Pojačan oprez savjetuje se na dionicama koje prolaze kroz usjeke, zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Foča, Mostar-Široki Brijeg, Jajce-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Bihać-Bosanska Krupa,  i Brod na Drini-GP Hum.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Radovi na magistralnim putevima

M-4 Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Simin Han-Kalesija (u Babajićima) zbog aktiviranog klizišta obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac je preko Dubrava.

M-6.1 Kružni tok na ulazu u Široki Brijeg, na raskrsnici magistralnog s regionalnim putem, zbog sanacionih radova, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-16 Jajce Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-16.2 Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, pa se saobraća naizmjenično. Također, zbog ulegnuća kolovoza u blizini Jablanice, usporeno je saobraćanje.

M-17 Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.

M-18 Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

Kanton Sarajevo

Zbog izvođenja neophodnih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Čobanija, Alipašina,  Skenderija, Abdesthana i Braće Mulić, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box