Screenshot 12 65
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Prvi dan augusta 1976. godine bio je termin održavanja trke Formule 1 za Veliku nagradu Njemačke na stazi Nürburgring. Bitno je reći – starom Nürburgringu čija Nordschleife ne dozvoljava pravo na grešku. Uvjerio se u to Niki Lauda.

Najbolji svjetski vozač tog vremena, lider šampiona za volanom Ferrarija 312 T2, bio je poznat kao pilot koji se borio za bolju zaštitu sebe i svojih kolega u vrijeme kada je život vozača F1 bio prilično jeftin.

Na raskvašenoj podlozi, u jednoj lijevoj krivini, Lauda je izgubio kontrolu nad bolidom, udario u desni branik, Ferrari se zapalio nasred staze, da bi potom u buktinju udario zaostali jednosjed.

Od siline udara Laudi je spala kaciga, izgubio je svijest. Iz zapaljenog bolida izvukle su ga kolege Brett Lunger, Guy Edwards, Harald Ertl i Arturo Merzario. Legenda kaže da su prve riječi Laude, nakon što je došao svijesti, bile “Kako izgleda moje lice”, na što mu je Merzario odgovorio “Dobro, nemaš razloga za brigu”.

Austrijski vozač je narednih nekoliko dana bio na tankoj granici između života i smrti. Pao je u komu, svećenik mu je dao posljednji obred, uobičajen za pacijente na samrti. Iako je zadobio strašne opekotine po licu, zapravo je njegov život ugrožavala ogromna količina dima u plućima.

Onda se desilo čudo. Niki Lauda je preživio, oporavio se i… 42 dana kasnije opet bio za volanom Ferrarija na VN Italije u Monzi! Osvojio je četvrto mjesto i pokazao zašto zauzima posebno mjesto u srcima ljubitelja automobilskog sporta.

Te sezone je na posljednjoj utrci izgubio titulu, ali je do kraja karijere još dva puta bio šampion (1977, 1984) i tako se sa tri naslova upisao među najbolje vozače svih vremena. Niki Lauda je preminuo 20. maja 2019. u 71. godini života.