Na današnji dan prije dvije godine napustio nas je Adnan Ćatić

Podijelite vijest

Na današnji dan prije dvije godine preminuo je Adnan Ćatić, jedan od najboljih penjača u Bosni i Hercegovini. Rođen je 1984. godine, već se s 15 godina počeo baviti sportskim penjanjem, isprva samo rekreativno. Od 2003. godine se počinje profesionalno baviti penjanjem.

Osnivač je kluba ekstremnih sportova Red Point u Sarajevu. Bio je prvi Bosanac koji je ikada učestvovao na Svjetskom prvenstvu u penjanju, gdje je zauzeo 29. mjesto od 460 učesnika uprkos nedostatku podrške zvaničnih institucija. Autor je i kratkog dokumentarnog filma Red Point koji je na 3. Tango World Film Festivalu u Paklenici (Hrvatska) osvojio dvije nagrade.

Dva puta je osvojio treće, jednom četvrto i jednom peto mjesto na Big Wall Speed Climbing (Paklenica, Hrvatska), najjačem takmičenju u Evropi u brzom penjanju na stijenu visoku 160 metara. Osvojio je još desetak prvih mjesta u težinskom, brzinskom i penjanju u ledu.

Sam je finansirao penjalište na Špicastoj stijeni iznad Sarajeva. Na stijenu Babin zub se popeo bez ikakva osiguranja; samo uz pomoć magnezija kojim se sprječava znojenje ruku. Na njen vrh je okačio čamac. Gliser težak stotinu kilograma izvlačio je osam sati zajedno s kolegom Nihadom Dupovcem, a sve kako bi skrenuo pažnju javnosti na ekstremne sportove, poprilično zapostavljene u BiH.

Na takmičenju za prvaka države u zadnjem kolu održanom u Zenici 2004. godine pobijedio je sa slomljenom nogom, a do stijene je došao sa štakama. 2006. godine se čak šest puta našao na pobjedničkom postolju na takmičenjima u Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Pred otvorenje Sarajevo Film Festivala se popeo na zgradu UPI-ja, uprkos tome što nije imao dozvolu od nadležnih.

26. maja 2012. godine Miljacka je uzela život Adnana Ćatića, jednog od najbržih penjača u regiji.

Radiosarajevo.ba