Screenshot 19 1
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 22, 2021 @ 21:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Na debljinu ljudi veći uticaj ima kvalitet od kvantiteta hrane, tvrde stučnjaci sa Harvarda.

Prema ocjeni grupe stručnjaka na čelu sa Davidom Ludwigom, endokrinologom na Harvardu i u bostonskoj dječijoj bolnici, stvarni problem nije u konzumiranju pretjerane količine hrane.

Oni smatraju da su glavni krivci za gojaznost – moderne prehrambene navike koje karakteriše pretjerana konzumacija hrane sa velikim glihemijskim indeksom, posebno brzo probavljivih ugljenih hidrata.

Naučnici objašnjavaju da konzumiranje velikih količina prerađenih i skrobnih ugljenih hidrata utiče na niz hormonalnih i metaboličkih promjena koje u organizmu stvaraju višak energije u obliku masti.

Stručnjaci, zato, tvrde da će kvalitet hrane koju osoba konzumira, a ne njena količina, uticati na to hoće li se pojedinac udebljati i na kraju razviti gojaznost.

Tipičan primjer su prženi krompirići, pečeni krompiri, bijelo tijesto i riža, žitne pahuljice i zašećerena pića.

Takva vrsta namirnica uzrokuje hormonalni odgovor koji iz osnove mijenja metabolizam, podstiče masnoću i izaziva gojaznost, napisali su naučnici u časopisu ‘Journal of Clinnical Nutrition’.

Naučnici priznaju da gojaznosti doprinosi i današnji “sjedilački” način života i izostanak kretanja i fizičkih vježbi.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u SAD je gojazno više od 40 odsto odraslih, što znači da su podložni povećanom riziku od razvoja bolesti srca, dijabetesa tipa dva, nekih vrsta raka i moždanog udara.

LIDER