Portal 072info

Na eBayu bogata ponuda bh. novčanica

Među mnoštvom stvari koje se prodaju na jednoj od najpoznatijih svjetskih online pijaca eBayu su i bh. novčanice te poštanske markice, koje datiraju još iz austrougarskog perioda pa do danas.

Iako se eBay za neke koji imaju genijalne zamisli za prodaju pokazao kao zlatni rudnik, čini se da je zarada od poštanskih markica tanka, budući da se cijene pojedinih kolekcija, koje se ne prodaju samo iz BiH već iz cijelog svijeta, kreću od pola do 20 dolara, rijetko više.

– Poznata je činjenica da su najtraženije poštanske marke u cijeloj bivšoj Jugoslaviji bile one koje je za BiH izdavala Austro-Ugarska. One su bile i ostale veoma tražene zbog izuzetnog kvaliteta, grafičkih i likovnih rješenja – kaže nam poznati filatelista i numizmatičar Zlatko Serdarević.

No, govoreći o niskim cijenama bh. markica, Serdarević ističe da ona koja je naznačena u ponudi za amatere može biti relativno niska.

– Treba dobro poznavati filateliju, koliko serija ima marka, kolike su cijene u poznatim svjetskim katalozima, šta još treba nabaviti da bi serija bila upotpunjena. Također, pitanje je kakav je kvalitet gume, odnosno ljepila na poleđini, što se ne vidi na slikama, ali i oštećenja zubaca snižavaju cijenu do dna. Zatim, to je li marka prelomljena isto utječe na visinu cijene. Zato je najbolje kupovati na licu mjesta. Niske cijene, uglavnom, zavaraju – pojašnjava Serdarević.

U ponudi markica i novca izdvaja se jedna od izvjesnog Nemanje, koji prodaje novčanice Narodne banke Srpske Republike Bosne i Hercegovine. Riječ je o novčanicama koje su se izdavale u tri serije od 1992. do 1994. godine. Tako je Nemanja novčanici od 10 miliona dinara, koja ima oznaku „specimen“, “nabio” cijenu od čak 999,99 dolara!

Ponuda bh. novčanica je raznovrsna, pa se prodaje ona od 20 dinara Narodne banke BiH po cijeni od 98,50 dolara, ali i novčani bon u vrijednosti od 5.000 dinara s „ljiljanima“, koji se nudi po cijeni od sedam dolara. Novčanicu od sto hiljada dinara moguće je kupiti za 22,50 dolara, a od 500 dinara s „ljiljanima“ za 77,50 dolara.

Serdarević naglašava da markice i novac štampani tokom rata imaju visoku vrijednost.

Najskuplja marka na svijetu, švedska „Treskilling Yellow“ prodata je 2010. godine u Ženevi međunarodnom konzorciju čiji identitet nije otkriven. Iako iznos transakcije nije objavljen, špekuliralo se da je njena cijena iznosila više od pet miliona eura.

Tržišnu vrijednost višu od milion dolara imaju i prve dvije markice države Mauricijus, koje su štampane 1847. godine. Treća najskuplja markica je „Inverted Jenny“, štampana u SAD 1918. godine. Na slici se nalazi avion Curtiss JN-4, koji je greškom štampan naopako.

Podijelite članak