Portal 072info

Na fakultetima dominiraju studentice i češće završe studij

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da je iz godine u godinu sve manji broj osoba koje nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja upisuju fakultete, potvrdio je i podatak Federalnog zavoda za statistiku u kojem stoji da je broj studenata u prošloj akademskoj godini manji nego godinu ranije, piše Večernji list BiH. 

Deficitarna zanimanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Jedan od razloga manjeg broja studenata je taj što se posljednjih godina više mladih na upisu u srednju školu odlučuje za deficitarna zanimanja koja će im odmah nakon završetka tog razdoblja školovanja donijeti siguran novac u ruke. – Iako je visokoškolsko obrazovanje poželjno i dobro ga je završiti, nije sigurno da ćete nakon završetka studija imati siguran posao. Budući da moj otac već godinama radi kao automehaničar i ima svoju radionicu uz pomoć koje može itekako dobro zaraditi te prehraniti obitelj, odlučio sam krenuti njegovim stopama – kaže nam Tomislav, učenik završnog razreda automehaničarske škole. Dok se Tomislav odlučio za upis deficitarnog zanimanja kao i jedan dio njegovih vršnjaka, njegova sestra Iva nakon završetka srednje škole upisat će studij. – Završni sam razred hotelijersko-turističke škole pa ću u tom smjeru i nastaviti svoje daljnje obrazovanje, planiram upisati studij i završiti ga, a poslije ćemo vidjeti – kaže maturantica Iva.

Da studij češće upisuju studentice te da uglavnom dominiraju u odnosu na muškarce, potvrdili su podaci Federalnog zavoda za statistiku. Tako se u akademskoj 2018./19. upisalo 61.526 studenata, što je manje za 6,81% ili 4501 u odnosu na godinu ranije. Studenata koji su upisali fakultet prema “starom programu” je 355 ili 0,58% od ukupnog broja studenata. Po bolonjskom procesu upisan je 61.171 student koji čini 99,42% od ukupnog broja upisanih studenata. Udio studentica u ukupnom broju upisanih studenata je 57,67%. Na redoviti studij upisano je 80,16%, dok udio izvanrednih studenata čini 15,98%, a 3,86% osoba upisalo je studij na daljinu. Kad je riječ o stranim studentima, odnosno onima koji žive izvan BiH, upisanih je lani bilo 4147, što čini 6,74% od ukupnog broja upisanih studenata. Status apsolventa u navedenom razdoblju imalo je njih 5794, od kojih je 3367 bilo apsolventica. Diplomiralo je 11.747 studenata, što je za 2,59% ili 313 osoba manje u odnosu na 2017.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Diplomirani studenti

Broj redovitih studenata koji su diplomirali je 9237 ili 78,64%, 2337 ili 19,89% su izvanredni, dok je 173 ili 1,47% broj studenata koji su diplomirali na daljinu. Broj diplomiranih studentica je 7065 ili 60,14%. Kad je riječ o zaposlenima u visokoškolskim ustanovama, bilo da je riječ o nastavnicima ili suradnicima, prema podacima, bilo ih je 7061. Kad je riječ o broju nastavnika koji su zaposleni na neodređeno vrijeme, lani ih je bilo 3096, dok je posao na određeno vrijeme dobilo 3965 osoba. Udio muških nastavnika i suradnika je 53,83%, a profesorica i suradnica je 46,17%. Magistriralo je i specijaliziralo 98 studenata, što je za 80 manje u odnosu na godinu ranije. Studenata koji su stekli zvanje doktora lani je bilo znatno manje nego godinu ranije. Doktoriralo je 46 studenata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Večernji list


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME