Portal 072info

Na Instagramu se hvalio bogatstvom, jedan detalj pomogao je policiji da ga uhapsi

Screenshot 10 113
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ramon Abbas je milioner koji živi vrlo raskošnim načinom života. Naime, u svome posjedu ima avione, dizajnersku odjeću i niz luksuznih automobila.

Na Instagramu ga prati više od 2,5 miliona ljudi, a na društvenim mrežama objavljuje videe u kojima baca novac. Ipak, njegove objave glamuroznog načina života preko društvenih mreža ostavile su digitalni trag koji su istražitelji iskoristili za povezivanje zločina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, istrage pokazuju kako je njegov ekstravagantan način života finansiran putem cyber kriminala te da je uz pomoć grupe kiminalaca ukrao milione dolara od velikih kompanija iz SAD-a i Evrope. Prošli mjesec je uhvaćen te je predan agentima. U narednim sedmicama bit će premješten u Los Angeles te će odgovarati za “pranje novca” zbog cyber kriminala.

Ramon je vodio globalnu mrežu te se koristio računalnim provalama i tako je krao novac, a sumnja se da je ukrao milione dolara od različitih kompanija, navode savezni tužitelji. Uhapšen je s još 11 osoba, a istražitelji su zaplijenili preko 40 miliona dolara, 13 luksuznih automobila u vrijednosti 6,8 miliona dolara, ali i brojne dokaze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Abassov advokat, Gal Pissetzky, odbio je ulaziti u detalje o tome kako njegov klijent zarađuje svoj novac. Pissetzky je hapšenje svog klijenta nazvao otmicom, rekavši da ga je Dubai predao Sjedinjenim Državama “bez ikakvih pravnih postupaka”.

Abbas nije službeno optužen, a vlada ima 30 dana za podizanje optužnice protiv njega, izjavio je u četvrtak njegov advokat. Abbas nikada nije skrivao svoj raskošan način života i veliko bogatstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na Snapchatu je imao nadimak “Billionaire Gucci Master”, a na Instagramu se hvalio kako je jedno jutro jeo sushi u Monte Carlu nakon čega je helikopterom otišao u Pariz na tretman te je na kraju u Gucciju pio šampanjac. Na njegovim fotografijama nalazili su se luksuzni automobili poput Bentleya, Ferrarija, Rolls Roycea i drugih, a bilo je i fotografija sa međunarodnim sportskim zvijezdama i drugim osobama iz slavnog života. Upravo su ga objave na Instagramu koštale i zatvora. Na Instagramu istražitelji su pronašli broj telefona i elektroničku poštu te su ih povezali s transakcijama koje je obavljao s ljudima za koje je FBI sumnjao da su kriminalci.

Nakon što je objavio fotografiju rođendanske torte, istražitelji su upotrijebili to kako bi potvrdili njegov datum rođenja s onim koji je ranije objavio na zahtjevu za izdavanje američke vize, piše CNN.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samo prošle godine FBI je zabilježio gubitke od 1,7 milijardi dolara od kompanija i pojedinaca koje su žrtve cyber kriminala. Abbasu prijeti i do 20 godina zatvora, a njegov prebačaj u Los Angeles je otežan zbog pandemije koronavirusa, rekao je njegov advokat.

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME