Na kojoj strani tijela je zdravije spavati?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jeste li znali da pozicija u kojoj spavate utiče na vaše opšte zdravlje?

Posljednja istraživanja pokazala su da spavanje na lijevoj strani može doprinijeti zdravlju mnogih organa.

Portal HealthDigezt objavio je listu nekoliko mogućih koristi spavanja na lijevoj strani.

Poboljšava funkcionisanje limfnog sistema

Limfni sistem ima ključnu ulogu u odstranjivanju “otpada” i toksina iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da je najveći dio limfnog sistema smješten na našoj lijevoj strani tijela i zato spavanje na toj strani može pomoći tijelu da efektivnije procesuira otpad. S obzirom da limfni sistem transportuje masti, proteine i druge važne supstance do vaših tkiva, ležanje na lijevoj strani omogućava vašim ćelijama da brže dobiju ove supstance.

Omogućava slezini da bolje odradi svoj posao

Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i takođe se nalazi u lijevom dijelu tijela i kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija – pospješuje protok krvi kroz slezinu i omogućava joj da brže filtrira nečistoće.

Pospješuje eliminaciju “smeća”

Prostor između tankog i debelog crijeva takođe je na lijevoj strani. Gravitacijske sile olakšavaju “otpadu” da pređe iz tankog u debelo crijevo.

Može smanjiti noćnu gorušicu

Ukoliko patite od stalne gorušice dobro je spavati na lijevoj strani da ulovite barem malo sna. U toj će poziciji vaš želudac biti smješten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom. Spavanje na lijevoj strani onemogućava da se sadržaj želuca vraća u jednjak.

Spašava vašu jetru od preopterećenja

S obzirom da je jetra na desnoj strani tijela ležanje na toj strani može napraviti pritisak na ovaj organ. Lijeva pozicija pak neće dopustiti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete jetru.

Dobro je za srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u vaše tijelo. Zato spavanje na lijevoj strani može pomoći srcu da kvalitetnije i jednostavnije uradi svoj posao. Kada spavate na lijevoj strani gravitacija poboljšava funkciju vašeg krvotoka.

GODISNJICA
MARKETING