Na ljeto otvorenje Islamskog centra u Zenici koji nakon 13 godina od ideje postaje stvarnost

Na ljeto otvorenje Islamskog centra u Zenici koji nakon 13 godina od ideje postaje stvarnost

Islamski centar u Zenici ili Sultan Ahmedov kompleks trebao bi biti završen za mjesec dana, a svoja vrata građanima trebao bi otvoriti ovog ljeta.

Izgradnja islamskog centra, odnosno, uređenje jedinstvene fasade koja će krasiti ovaj objekat, privodi se kraju, kao i uređenje platoa ispred kompleksa koji će biti u isključivoj svrsi javnosti, odnosno, građanima Zenice i posjetiocima.

Proteklih mjeseci rađeno je na unutrašnjim radovima, instalaciji sistema grijanja i hlađenja objekta, ali i na fasadi koja je s jedne strane već u potpunosti urađena dok se trenutno završava s unutrašnje strane objekta koja gleda ka Sultan Ahmedovoj džamiji.

U izjavi za Klix.ba iz Muftijstva zeničkog su kazali da završetak radova na objektu očekuju za oko mjesec dana kada će početi opremanje objekta, odnosno, kupovina namještaja i drugih sadržaja koji će biti od koristi posjetiocima.

Naglasili su da u objektu neće biti smještene kancelarije već samo prostorije i sadržaji namijenjeni javnosti kao što su multidisciplinarne učionice, kabineti za strane jezike, biblioteka te brojni drugi sadržaji.

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević ranije je kazao da je ovaj objekt od historijskog značaja za Islamsku zajednicu u cjelini, ali i Zenicu posebno.

“Nalazi se u srcu Zenice, staroj jezgri grada, na obali rijeke Bosne što mu daje iznimni urbanistički značaj i ljepotu. U arhitektonskom i funkcionalnom smislu on će biti trajni ukras ovog prelijepog grada i golemi doprinos kvaliteti življenja naših sugrađana. Naše su ambicije da ovo bude duhovni, obrazovni i kulturni centar Grada gdje će se okupljati sve generacije”, poručio je Dizdarević.

Sredstva od 5 miliona KM za završetak objekta ranije su još osigurana su uz pomoć Kuvajta, a islamski centar nakon 13 godina pretvara se iz ideje u djelo.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE