675304F3 1C62 490D 83EA ABE111F04433
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava

Pretraživanja o gastrointestinalnim problemima na Googleu ukazivala su na rast broja zaraženih koronavirusom, pokazalo je istraživanje Opće bolnice u Massachusettsu. Demonstrirali su i novi sistem ranog upozorenja na žarišta zaraze koronavirusom.

Istraživači su upoređivali pretraživanje o gubitku čula ukusa, apetita i proljevu sa prijavljenim brojem zaraženih u 15 američkih saveznih država od 20. januara do 20. aprila. Uzročnoposljedični odnos najviše je bio izražen u državama u kojima postoji veliki broj zaraženih, a to su New York, New Jersey, California i Massachusetts. 

U ovim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država zaraza je prijavljivana tri do četiri sedmice nakon pretraživanja na internetu, piše američki poslovni magazin Bloomberg.

Istraživanje, objavljeno u časopisu “Klinička gastroenterologija i heaptologija (Clinical Gastroenterology and Hepatology)” je pokazalo da isti pristup koji se koristio za praćenje pandemijske gripe prije 10 godina mogao primijeniti i na koronavirus. 

“Naši podaci ističu važnost gastrointestinalnih problema kao potencijalnog simptoma zaraze koronavirusom i ukazuju na to da bi Google Trends mogao biti dragocjen alat za praćenje pandemije”, kazao je doktor Kyle Staller.

U međuvremenu naučnici su počeli testirati tragove koronavirusa i u otpadnim vodama.