kaskara pice mix foto pixabay
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Kaskara, što na španskom znači kora, je sušena kora ploda kafe. Pretežno se pije u zemljama koje uzgajaju kafu, između ostalog u Boliviji, Etiopiji i Jemenu.

Iako je sirovina za kaskaru dio bobice kafe, piće okusom uopće ne upućuje na kafu, piše 24sata.hr.

Zrna kafe sazrijevaju u mekanim bobicama zelene boje, koje ulaskom u fazu zrelosti prvo požute, a zatim počinju crveniti. Sirova kafa u njenom omotaču naziva se ‘kafina trešnja’.

“Unutar bobice smještena s dva zrna. Zrna su obavijena mekanom sluzavom pulpom iz koje uzimaju hranu potrebnu za razvoj. Cijeli plod obavijen je vanjskom, čvrstom kožnatom opnom. Od vanjske kože napravljena je kaskara – objasnio je Tom Saxon, osnivač i voditelj kafe u Batch Coffeeu.

Da li je to kafa?

Iako se oguljena ljuska često pretvara u kompost, mnogi je farmeri također sakupljaju, suše na suncu i pakiraju u kaskaru kojoj, prema stručnjaku za kafu Jenu Stoneu, treba nekoliko mjeseci da sazri jei izgleda tamnocrveno kad je spremna.

Kaskara se nalazi negdje između kafe i čaja. Ona zapravo potiče od biljke Coffea iz porodice broćeva, a ne čajevca, pa se ne može uvrstiti u kategoriju čaja. Ne može se smatrati ni biljnim čajem, jer je bliža voću. Zapravo, najbliže bi se mogla okarakterizirati kao neka vrsta voćnog čaja.

Kaskara se često opisuje kao piće slatkog, voćnog okusa s notama šipka, hibiskusa, trešnje, manga. Ima uravnotežen okus, ali ipak nudi note oštre kiselosti – ipak dolazi iz zrna kafe.

Kao što je dokazano istraživanjem koje su proveli Square Mile Roasters, sadržaj kofeina u šoljici kaskare otprilike je petina onog u običnoj šoljici kafe. Čak u najjače napravljenom napitku Kaskare sadržaj kofeina nije prešao 111,4 mg / l, u odnosu na široki raspon kofeina u kafi koji se može kretati, ovisno o vrsti kafe i načinu pripreme, u rasponu od 400 do 800 mg / l.

Kaskara se može pohvaliti s puno antioksidansa, uglavnom polifenola. Prema naučnoj studiji objavljenoj u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity prehrana bogata biljnim polifenolima nudi zaštitu protiv razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti. Redovno konzumiranje ovog napitka može biti korisno, piše HuffPost.