Na potezu OHR

Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Nakon glasanja, krađa, brojanja, žalbi, ponovnog prebrojavanja, postizbornih sporazuma i preslagivanja na političkoj sceni izborna volja građana na kraju se svela na staklenu posudu u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i dvije kuglice u njoj te lutriju bez dobitnika.

Ne računajući SDA, koja je sada dobila priliku da blokira uspostavu nove vlasti u FBiH i radi upravo ono što je konstantno prigovarala dugogodišnjim saveznicima iz HDZ-a. Suočena s činjenicom da, osim Demokratske fronte, na političkoj sceni ne može pronaći saveznike, SDA će i Pirovu pobjedu ipak smatrati pobjedom i objeručke je nastojati iskoristiti.

ČITAJ JOŠ:  Malinari prosvjedovali ispred poduzeća Natural food: Odugovlače, obećavaju nam bit će danas-sutra ...

S obzirom na to da je na stolu ogroman ulog – opstanak decenijama građene strukture u institucijama i javnim preduzećima, kontrola milijardi sredstava u budžetima, pa i sudbina stranke u kojoj već godinama, a posebno danas tinja nezadovoljstvo, SDA će, poput napornog, izopćenog komšije, iako je već dobila jasan odgovor, nastojati primorati komšije da je ponovo prime u raju.

Uostalom, takvu opciju, jedini mehanizam koji joj je omogućila ta (ne)sretna kuglica, već odavno najavljuju kadrovi ove stranke.

SDA sada jedina ima mogućnost da iz Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH predloži kandidata za potpredsjednika entiteta, a potom da s te pozicije odbije dati saglasnost za mandatara za sastav nove Vlade FBiH. U tom slučaju bi građani, nakon prethodnih osam, na poziciji federalnog premijera Fadila Novalića gledali i naredne četiri godine. Nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nastojao je postići upravo suprotno – ubrzati procese i spriječiti blokade.

ČITAJ JOŠ:  FBiH neophodni novi zakoni o stečaju i likvidacionom postupku

Avaz

072INFO TV