Screenshot 9 12
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 23, 2021 @ 14:50
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
FIXGEHALT

Apple neće dozvoliti da se Fortnite vrati na njegove uređaje sve dok se pravna bitka s proizvođačem video igara Epic Games u potpunosti ne okonča. To bi potencijalno moglo odgoditi povratak igre na iPhone za nekoliko godina.

Advokat Applea objašnjava da je kompanija “iskoristila svoje diskreciono pravo da u ovom trenutku ne vrati račun za razvojni program Epica” kao odgovor na zahtjev proizvođača video igara da to učini. Navodi se to u pismu poslanom advokatu Epica, koje je na Twitteru podijelio izvršni direktor Epica Tim Sweeney.

“Nadalje, Apple neće razmatrati nikakve zahtjeve za vraćanje sve dok presuda okružnog suda ne postane pravomoćna i protiv nje nije dozvoljena žalba”, navodi se u pismu Appleovog advokata, čiju je kopiju Epic dostavio CNN-u.

Ovaj potez dodatno eskalira višemjesečnu sudsku bitku između dvije kompanije oko Appleovih pravila za App Store i sugerira da se izuzetno popularna igra neće vratiti na iOS uređaje do okončanja žalbenog postupka. Sweeney je u tweetu rekao da bi proces mogao potrajati čak pet godina.

Sudac u Kaliforniji ranije ovog mjeseca presudio je da Apple više ne može zabraniti programerima aplikacija da usmjeravaju korisnike na opcije plaćanja izvan App Storea. Međutim, sudac nije uspio proglasiti proizvođača iPhonea monopolom i zaključio je da je unutar njegovih prava ukloniti Fortnite sa njegovih uređaja. Epic se žalio na ovu odluku.

Apple je prvi put u avgustu prošle godine izbacio Fortnite iz App Storea zbog kršenja pravila o plaćanju putem aplikacije na iPhoneu, dajući korisnicima alternativni način plaćanja. Uklanjanje je dovelo tužbe Epic Gamesa.

LIDER